Megin Kimmijser
Megin Kimmijser Inspiratie 1 jun 2024
Leestijd: 3 minuten

Snel vlees, vis of andere ingrediënten ontdooien doe je zo

Heb je last-minute een etentje gepland en ben je vergeten om iets uit de vriezer te halen? Deze methoden helpen je snel vlees, vis of andere ingrediënten snel te ontdooien. Want een grote misvatting is dat het altijd uren duurt.

Ontdooien in koud water

Een van de meest effectieve en veilige manieren om vlees, vis of andere bevroren ingrediënten snel te ontdooien, is door ze in koud water te leggen. Water is namelijk een betere geleider voor warmte dan lucht.

Plaats het bevroren product in een luchtdichte plastic zak, zorg ervoor dat er geen lucht in de zak zit en dompel deze vervolgens onder in een kom of gootsteen gevuld met koud water. Ververs het water elke 30 minuten om ervoor te zorgen dat het koud blijft.

Afhankelijk van de grootte en dikte van het ingrediënt kan het ontdooien tussen de 30 minuten en enkele uren duren. In onze ervaring gaat dit meestal heel snel.

Welke etenswaren kun je invriezen?
Unsplash

Ontdooien in de magnetron

Moderne magnetrons hebben vaak een ontdooifunctie, die ideaal is voor het snel ontdooien van kleine hoeveelheden vlees of vis. Plaats het bevroren ingrediënt op een magnetron bestendig bord en selecteer de ontdooi-stand.

Let goed op tijdens het proces en controleer regelmatig, omdat de magnetron het voedsel ongelijkmatig kan opwarmen. Dit kan resulteren in gedeeltelijke kookpunten en een mogelijk risico op bacteriegroei. Deze methode is handig, maar vereist aandacht en voorzichtigheid.

Koken vanuit je vriezer? Culy geeft tips!

Ontdooien in de oven

Als je een iets grotere hoeveelheid voedsel hebt, kan de oven een alternatief bieden. Verwarm de oven voor op de laagste stand (meestal rond de 60-70 graden Celsius). Plaats het bevroren ingrediënt op een bakplaat en zet het in de oven.

Houd het goed in de gaten en draai het regelmatig om gelijkmatig te ontdooien. Deze methode is sneller dan de koelkast, maar trager dan de magnetron, en het voedsel behoudt vaak beter zijn textuur en smaak.

oven voorverwarmen
Bron: Daniel Jędzura via Adobe Stock

Ontdooien in de snelkookpan

Voor degenen die een snelkookpan of Instant Pot hebben, is dit een handige optie om vlees snel te ontdooien. Voeg een kopje water toe aan de pan en plaats het bevroren vlees op een stoomrek.

Sluit het deksel, stel de pan in op de stoomfunctie en laat het 2-5 minuten stomen, afhankelijk van de dikte van het vlees. Deze methode is snel en zorgt ervoor dat de sappigheid van het vlees wordt behouden.

Kip ontdooien? Handige tips om te onthouden

Tips en aandachtspunten

  1. Veiligheid voorop: Ontdooi voedsel nooit op het aanrecht, omdat dit de ideale temperatuur creëert voor bacteriegroei.
  2. Plan vooruit: Als het mogelijk is, probeer je maaltijden van tevoren te plannen en haal de benodigde ingrediënten een dag eerder uit de vriezer om in de koelkast te ontdooien. Dit is de veiligste methode.
  3. Verpakking: Zorg ervoor dat het voedsel goed verpakt is om contact met water of lucht te vermijden, wat de kwaliteit kan beïnvloeden.

Of je nu een ervaren chef of beginnende thuiskok bent, we hebben allemaal weleens meegemaakt dat we vergeten zijn om iets uit de vriezer te halen. Probeer deze ontdooi-tips en zet binnen een handomdraai toch een heerlijke maaltijd op tafel.

Wil je meer handige tips voor in de keuken? Lees dan ook:

  1. 41x de beste kook- en baktips die we door de jaren heen hebben ontdekt
  2. Van koud naar knapperig: hoe kun je het beste een croissant opwarmen?
  3. Rijst opwarmen: hoe gevaarlijk is het ‘reheated rice syndrome?’

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.