Claire de Court
Claire de Court Kooktips 20 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Stoofvlees bereiden? Met deze kooktip gaat het een stukje sneller

Een ouderwetse stoofpot kan wat ons betreft niet ontbreken tijdens de wintermaanden. Stoofvlees bereiden is een relaxed klusje waarbij je niet veel hoeft te doen. Maar vóórdat de boel eindeloos kan pruttelen op het fornuis, moet je stoofvlees wel aangebraden zijn. En dat is niet zo één, twee, drie gepiept. Gelukkig vonden wij hier een tijdsbesparende kooktip voor.

Het aanbraden van stoofvlees is even opletten geblazen: je moet het vlees goed in de gaten houden zodat het niet aanbrandt – en bovendien duurt het best wel een tijdje voordat al die blokjes vlees aan alle kanten een kleurtje hebben.

Gelukkig is er een manier om je stoofvlees sneller aan te braden, zodat je eerder de deksel op de pan kunt leggen.

Gek op stoofpot? Zo maak je de allerlekkerste runderstoofpot

Waarom eerst braden?

Waarom is het vlees eerst braden eigenlijk zo onmisbaar voor het maken van een lekkere stoofpot? Het antwoord is: smaak!

Stoven zal er vooral voor zorgen dat je vlees zacht wordt, maar smaak krijgt het pas eigenlijk echt door het van tevoren aan te braden. Het stoofvlees karameliseert als je het aanbraadt, waardoor het een mooie bruine kleur krijgt. Tot slot zorgt het braadproces ook voor een prachtige donkere saus.

8 x de lekkerste stoofpotjes voor de koude dagen

Je vlees snel aanbraden

In de meeste recepten moet je het vlees eerst in blokjes snijden en vervolgens aan alle zijden aanbraden. Dit kost wel wat tijd en aandacht. Maar dat kan dus veel sneller.

Wat blijkt namelijk: je hoeft het vlees niet aan alle kanten te aan te braden voordat je begint met stoven. Je braadt in plaats van vier kanten, maar één kant van het vlees aan. Dit scheelt een hoop tijd en daarnaast maakt het niet uit voor de smaak van het eindproduct. Zorg ervoor dat je vlees diep bruin is aan één kant. Daarna kun je beginnen met stoven.

Deze truc zorgt er daarnaast ook nog voor dat je vlees niet té veel wordt aangebraden – want dat gevaar ligt anders ook op de loer. En niemand zit te wachten op een droge stoofpot.

Meer over vlees stoven:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.