Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie 16 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Alles over trassi (en hoe je het optimaal gebruikt)

Trassi is een veelvoorkomend product binnen de Indonesische keuken. Deze umamibom geeft een diepere laag aan je maaltijd en neemt je mee naar het echte Indonesië. Hoewel de geur sommige mensen nogal afschrikt is het absoluut een must voor in je keukenkastje.

Wat is trassi?

Maar wat is het bruine goedje nou eigenlijk? Trassi is een pasta gemaakt van in de zon gedroogde gefermenteerde garnalen. De massa wordt daarna in grote blokken geperst of verder ingedroogd.

De smaakmaker koop je in drie verschillende varianten: als een pasta in een potje, in poedervorm en als het blok dat je verkruimelt door je gerecht. Die laatste is de meest authentieke variant en heeft de meeste smaak.

trassi maakprooces
Bron: Adobe Stock

Hoe smaakt trassi?

Hoewel de geur anders doet vermoeden, heeft trassi een diepe zoute umamismaak die een beetje neigt naar vissaus, maar met meer diepgang. Laat je dan ook niet afschrikken door de doordringende zware geur die het goedje afgeeft. De smaak van trassi is erg sterk en typerend, waardoor er maar een kleine hoeveelheid nodig is om voldoende smaak af te geven. En geloof ons: wanneer je het niet gebruikt, proef je dat direct!

Trassi
Bron: FotoosvanRobin via Flickr

Hoe gebruik je trassi?

In Indonesië is het gebruik van trassi net zo vanzelfsprekend als een uitje of een teentje knoflook. En dat is niet zo gek, want deze smaakmaker is ontzettend veelzijdig en past bij zo’n beetje alle hartige gerechten. Voeg het bij het begin van het kookproces toe in de pan en bak het lichtjes aan.

nasi goreng van Syrco Bakker
Bron: njam!

Zo is het heerlijk door je nasi of gebruik je het in een huisgemaakte sambal om de lekkerste sambal ooit te krijgen. Wij durven te wedden dat die pot binnen een paar dagen leeg is.

Wil je meer experimenteren? Roer het dan eens door je mayonaise heen of door een marinade voor saté, succes gegarandeerd!

Trassi vervangen

Trassi is niet zo makkelijk te vervangen door een ander ingrediënt. Vaak wordt vissaus geopperd als vervanger, maar dat raden wij niet aan. Dat komt doordat vissaus een veel “scherpere” smaak heeft dan trassi. Ook het gebruik van een ansjovisje geeft niet het gewenste effect.

Gelukkig is er een variant uit de Japanse keuken die uitkomst biedt: taotjo. Deze Japanse pasta lijkt een beetje op miso en is gemaakt van gefermenteerde sojabonen en tarwebloem. Dat maakt deze vervanger ook nog eens helemaal vegetarisch!

Meer Indonesië:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.