Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 5 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Waarom happen we eigenlijk haring van de staart en smaakt ‘ie dan anders?

Gezond, lokaal en in elk dorp wel te krijgen: haring. En al heeft ieder z’n favoriete toppings, ook de manier waarop ‘ie gegeten wordt, nodigt uit tot discussie. Want is een haring nou echt lekkerder om van de staart te happen of ziet dat er alleen maar leuk – en oké, soms een beetje goor – uit?

En vooral: is de smaak dan anders?

Haring happen van de staart of niet: wat gaan we doen?

We krijgen er niet genoeg van: haring op een broodje met gerookte mayo en aardappel, of in een salade met bulgur, biet en appel. Maar stiekem blijft ‘ie het lekkerst wanneer je het puur natuur eet. Afhankelijk van de persoonlijke voorkeur – er wordt niet voor niets altijd ui en/of zuur bij gevraagd – komt de smaak van de haring zo het beste tot z’n recht.

broodje haring deluxe
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Rauwe haring?

Ook al wordt de haring vaak als rauw bestempeld, niets is minder waar. Zo schreven we al eerder over 5 dingen die je misschien niet wist over de haring. Fun fact: haring wordt altijd gekaakt – waarbij ingewanden worden verwijderd – en ingezouten: een bereidingswijze die nog stamt uit honderden jaren geleden om de vis langer houdbaar te krijgen.

Uitje bij de haring

Ook die uitjes waren stiekem helemaal niet de bedoeling. Zo beweert haringkenner Huib Stam op Nu.nl zelfs dat die combinatie barbaars is. “Het aroma van haring is delicaat. Met een snippertje ui gaat de specifieke smaak verloren.” De gesnipperde ui werd namelijk in de begintijd van de haring gebruikt om de bederfsmaak van de haring te maskeren. Inmiddels is die smaak ver te zoeken, maar het uitje (en het zuurtje) gebleven. Elementen die terugkomen in bijna al onze favoriete recepten met haring.

Haring happen van de staart

En door dat uitje eten we de haring van de staart: deze sleep je als het ware door de uitjes heen voorafgaand aan elke hap. Een traditie die anders is in bijvoorbeeld Amsterdam. Daar eten ze de haring vaker gesneden in stukjes. Het verhaal gaat omdat de haring daar vaker door armere grote gezinnen werd gegeten, waarbij een hele haring per persoon ondenkbaar was.

Meer over vis:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.