Claire van de Graaff
Claire van de Graaff Kooktips 7 mrt 2024
Leestijd: 2 minuten

Hack: bak je nacho’s voortaan rechtop (= kaas en toppings bij elke hap)

Een goeie berg nacho’s kan een kater of slecht humeur doen verdwijnen als sneeuw voor de zon. Met de nadruk op ‘goeie’ – want er zijn weinig borrelhappen die zó verpest kunnen worden. Met deze hack maak jij vanaf nu altijd de lekkerste nacho’s.

De keren dat wij ons verheugden op een warme, troostrijke toren tortillachips, maar teleurgesteld werden door een zompige hoop treurnis zijn helaas niet op een hand te tellen. Te vaak bestaat een portie nacho’s uit een liefdeloos omgekieperde zak chips; de bovenste 10% doordrenkt met gesmolten kaas, de rest gortdroog. Terwijl een goed bereide versie zó lekker kan zijn.

bordjes met nacho's en tabasco
Unsplash

Met deze superhandige nacho-hack los je dat probleem voor altijd op. Nou ja – in je eigen keuken, dan. En krijg je op het terras weer eens een berg disappointment, laat dan subtiel – of niet zo subtiel – deze hack zien aan het personeel.

Hoe maak je de beste nacho’s?

De truc zit ‘m in het schikken van de nacho’s. Die kun je voortaan helaas niet meer gewoon, hop, in een schaal kieperen. Nee, je zet ze rechtop! Het kost een pietsie meer tijd, maar door je chips náást elkaar (met de puntjes omhoog dus) in de ovenschaal te zetten in plaats van bovenop elkaar, zijn ze veel beter verspreid dan wanneer je ze in een berg opstapelt – en de kaas dus ook. Zo kan de kaas overal tussendoor kruipen en smelten, en heb jij op élke nacho kaas, in plaats van alleen op de eerste 10.

Aziatisch geïnspireerde nacho's
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy.nl Winnie Verswijvel voor Culy

Culy Homemade: zelf tortillachips maken (snel en makkelijk!)

Meer tips voor de lekkerste nacho’s

Oké, de het kaasprobleem hebben we nu voorgoed opgelost. Maar er is nog meer wat je kunt doen om je nachogame te verbeteren:

  • Kies voor wat dikkere nachochips – de dunne worden sneller soggy. Nog beter: maak ze zelf, bijvoorbeeld met dit recept. Dat is echt zo gepiept. Je kunt voor extra smaak ook gekruide chips gebruiken, zoals Dorito’s (of zelf je chips kruiden natuurlijk).
  • Maak onderscheid tussen warme en koude toppings. Bak de nacho’s in de oven met de warme toppings, zoals kaas en eventueel gehakt, en bewaar de rest voor na het bakken.
  • In het geval van nacho’s geldt: more is more. Hoe meer toppings, hoe beter. Behalve guacemole en zure room kun je denken aan fijngesneden ui, zwarte olijven, jalapeño’s, tomaat, zelfgemaakte salsa’s, maïs, koriander, gekruid gehakt, pulled chicken, zwarte bonen – je ziet, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Nachorecepten

Zin gekregen in een lekkere berg – ehh, láág nacho’s? Probeer eens een van deze recepten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.