Melvin Sturm
Melvin Sturm Culinair nieuws 22 mrt 2024
Leestijd: 3 minuten

5 vragen aan… Mounir Toub: “Als je echt van je gasten houdt, serveer je kipbastilla”

In Culy’s vaste rubriek stellen we steeds vijf culinaire vragen aan een bekende foodie over zijn of haar eetgewoonten. Dit keer legden we ons vragenvuur voor aan… Mounir Toub.

Over Mounir

Als er iemand is die zou willen dat er meer uren in een dag zitten dan moet dat Mounir Toub wel zijn. Deze duizendpoot is een drukbezet man. Als je hem niet op tv ziet bij één van zijn kookprogramma’s dan is hij waarschijnlijk les aan het geven, aan het koken met en voor daklozen of een nieuw boek aan het schrijven.

De Brabander bracht maar liefst zes kookboeken uit, met als laatste wapenfeit ‘Het Ramadan kookboek’. Een boek met allerlei recepten voor tijdens de suhoor, iftar en Eid. Ideaal dus voor iedereen die de Ramadan volgt en voor diegenen die op een ander moment willen uitpakken.

1. Wat is het eerst dat je eet tijdens de iftar?

“Het vasten verbreek ik met een dadel en een glas water. Daarna volgt voor mij standaard een kom harira. Ik eet nooit twee dagen achter elkaar hetzelfde, de enige uitzondering daarop is deze kikkererwtensoep tijdens de ramadan. Saai? Misschien klinkt dat zo, maar ik kijk er iedere dag weer naar uit. Harira is voor mij een traditie, een fijne gewoonte. Mijn moeder maakte vroeger ook altijd al deze soep, de geur kwam mij in de schuur na een schooldag tegemoet. In iedere hap die ik van haar soep proef – toen en nu nog steeds –, proef ik een lepel vol liefde en warme herinneringen. Al hamdoulilah!”

2. Welk product of gerecht is volgens jou ondergewaardeerd in Nederland?

“Dat is voor mij de aubergine. Niet makkelijk om te bereiden, maar je kunt er zo veel mee. Als je hem eenmaal onder de knie hebt en weet waar hij toe in staat is – man, dan zul je hem er vaker bij pakken.

Qua gerecht vind ik bastilla erg ondergewaardeerd. De kipbastilla is voor mij een denkbeeldige reis door culinair Marokko, een gerecht dat mijn moeder altijd maakte voor het kleine en grote feest. Juist omdat in de maand ramadan je zintuigen extra scherp zijn, smaakt deze met Eid-al-Fitr nog beter.”

3. Wat is de beste kooktip die je ooit kreeg?

“Kook áltijd met liefde. Dat zei en zegt mijn moeder altijd, mijn grootste inspiratiebron. Ik kan wel zeggen: koken is mij met de ‘mamlepel’ ingegoten. In al mijn herinneringen aan vroeger – waar ik een warm en liefdevol gevoel van krijg – speelt eten een prominente rol.”

4. Wat is jouw best bewaarde geheime adresje dat iedereen zou moeten kennen?

“Ik zeg graag Restaurant de Rozario in de schijnwerpers. Hier heb ik onlangs waanzinnig gegeten, een herinnering die ik bij het vertellen hiervan nu weer proef. Chef Rozario is een leuke vent en vooral een kundige chef. Hij vertaalt dit in even kwalitatief eten. Ook leuk: restaurant Bali in Eindhoven, je krijgt er meteen een nostalgisch gevoel. Maar bovenal hebben ze heerlijke Indonesische rijsttafels – halal- en staan er in de bediening vriendelijke mensen; echt een aanrader!”

5. Wat maak je als je indruk wilt maken op iemand?

“Kipbastilla, zonder twijfel! Dit recept maakte mijn moeder altijd als we een feestje hadden, want zoals zij altijd zeg: ‘Als je echt van je gasten houdt, serveer je kipbastilla, zegt Mounir.”

bastilla met kip
Bron: Chef Toub: Lekker Arabisch

Meer van deze rubriek:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.