Commerciële Redactie
Commerciële Redactie Recepten 18 dec 2018
Leestijd: 3 minuten

Heerlijk stoofvlees met bier (+ tips voor de juiste bierkeuze!)

Bij een goed gerecht hoort een lekker biertje. Maar ook ín je gerecht is bier een echte smaakmaker, en bij elk gerecht is weer een andere bijpassende biersoort.

Dit lekkere recept voor stoofvlees met bier komt uit het Leffe kookboek en laat zien hoe lekker bier in je eten kan zijn. Je maakt het stoofvlees met een Leffe Bruin. De zoete karameltonen van het biertje ondersteunen de smaak van het vlees en zorgen voor een gerecht met een diepe (na)smaak.

Afbeelding van stoofpotje met bier
Leffe

Het recept voor stoofvlees met Leffe

Snijd de runderlappen in blokjes en meng dit met zout, peper en bloem.

Snipper de ui en de knoflook en fruit ze in de boter in een pan met dikke bodem. Voeg de runderlappen toe.

Voeg de in blokjes gesneden winterpeen samen met de laurier, kruidnagel en tijm toe.

Als het vlees dichtgeschroeid is, voeg de stroop toe en giet de Leffe Bruin langs de binnenkant van de pan bij het vlees. Laat het geheel langzaam sudderen.

Controleer of de stoof niet te droog is en voeg anders een scheutje bouillon toe. Laat miniaal 2 uur (liefst langer) op een laag vuurtje stoven.

Tip: Serveer het stoofvlees met verse patat en mayonaise.

Stoofvlees met bier

6 tips voor het kiezen van het juiste biertje

Het kiezen van een biertje kan nog wel eens lastig zijn, want hoe weet je nou welke smaken goed samengaan? Het maken van een bierkeuze bij je gerecht is afhankelijk van de combinatie tussen de smaak van het bier en de smaak van het gerecht. Met deze tips maak je altijd de juiste keuze.

1. Vol bij vol
Kies bij een gerecht met volle smaken ook voor een biertje met een volle smaak. Dat combineert goed vanwege dezelfde volle smaaktonen. Een mooi stuk rood vlees met zachte en zoete volle smaaktonen, combineert bijvoorbeeld goed met een Leffe Bruin.

2. Fris bij fris
Bij een fris gerecht, zoals een salade met witlof (bitter), past ook een fris maar bitter biertje, zoals een Leffe Tripel.

3. Hopbitter versterkt kruiden
Heb je een kruidig gerecht? Kies dan voor een hopbitter, dat versterkt het kruidige karakter in een gerecht.

4. Let op bij vet
Let op met vette gerechten zoals bitterballen, spareribs, hamburgers of vette vis. Donkere, zoete bieren – zoals Leffe Bruin – zijn hier geen goede combinatie bij. Je proeft dan niets meer doordat een filmlaag op je tong alle smaken wegneemt.

5. Zuur bij vet
Kies je wel voor een vettig gerecht? Neem dan een hoppig of zuur bier. Deze breekt het vet op je tong af. Een goed voorbeeld is de Leffe Royale Cascade IPA. Vette vis zoals haring of paling zijn hier een uitzondering op. Hier zorgt het bier juist voor een ijzersmaak. Combineer paling of haring liever met een bier met zoete en hoog alcoholische smaken, zoals een Leffe Rituel 9.

6. Zacht bij zacht
Een stoof- of zacht gegaard gerecht combineert het beste met een zachte en ronde afdronk, zoals een Leffe Blond, Leffe Bruin of Leffe Ruby.

Ook interessant: Wat serveer je bij stoofvlees (hint: bloemkoolrijst, friet en meer)

In samenwerking met Leffe

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.