Pip Minkels
Pip Minkels Kooktips 10 apr 2024
Leestijd: 2 minuten

Je pindakaas goed roeren zonder spierballen? Deze hack is briljant!

Op de redactie zijn we het erover eens: bijna niets is lekkerder dan dat gevoel wanneer je een nieuwe pot pindakaas opendraait. Toch verandert onze keuken elke keer weer in een glibberige kliederboel wanneer we proberen om deze pindakaas vervolgens goed door elkaar te roeren.

Maar, geen paniek: Culy to the rescue! Wij vonden namelijk de perfecte hack om dit in de toekomst te voorkomen, zodat jij voortaan je pindakaas roert als een pro. Spoiler: haal je mixer maar vast uit de kast!

Pindakaas verslaving

Dat we bij Culy een kleine pindakaas-verslaving hebben, moge inmiddels duidelijk zijn. We gebruiken het liefst elke maaltijd als een excuus om pindakaas te eten en kunnen niet stoppen met dromen over deze pindakaasnoodles… Je kunt dus wel stellen dat de potten pindakaas er doorheen vliegen.

makkelijke pindakaasnoodles
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Laagje olie

Toch is er altijd datzelfde obstakel dat we moeten overkomen wanneer we aan een nieuwe pot pindakaas beginnen: het glimmende laagje olie dat bovenop de pindakaas ligt (dit geldt ook voor tahin, trouwens).

Maar hoe komt dit laagje olie eigenlijk in je pot pindakaas? Pinda’s bevatten heel veel natuurlijke vetten. Bij het maken van pindakaas smelten deze vetten en worden ze dus vloeibaar. De harde stukjes pinda drijven eerst nog een tijdje in dit vet, maar zakken daarna naar beneden. Dit gebeurt dus vooral bij 100% pindakaas, omdat hier verder niets anders aan wordt toegevoegd dan pinda’s.

Dit is de beste manier om pindakaas te bewaren (waarschijnlijk doe je het fout)

Pindakaas roeren

Toch blijft het elke keer weer een kunst om dat laagje olie voorzichtig (en zonder te knoeien…) te mengen met de rest. Maar, pindakaas-lovers, opgelet! We kwamen namelijk op TikTok de perfecte hack tegen waarmee je voortaan je pindakaas kunt roeren als een pro, zonder dat de olie alle kanten op golft en je aanrecht er als een slagveld bij ligt.

Je kunt namelijk supergoed je pindakaas roeren met een langwerpige kneedhaak van je mixer! Verwijder een haak van je mixer en duw deze handmatig met een draaiende beweging naar beneden in je pot pindakaas. Roer dit daarna een paar keer flink rond in de pot en haal dan voorzichtig de haak weer omhoog.

@simply.stirred

Stir it up #stir #peanutbutter #mixer #nutty #tiktokmademebuyit

♬ Sauce – Naïka

Speciale haken

Ook zagen we op Instagram dat Nutty Swirl zelfs speciale haken hiervoor verkoopt. Deze worden geleverd met een handig extraatje, waarmee je de overige pindakaas gemakkelijk van je haak af kunt schrapen.

Door de draaiende beweging van een kneedhaak meng je de olie goed door de pindakaas heen en zorg je er ondertussen voor dat de bovenkant niet overstroomt. Wel zo’n gevalletje; waarom hebben we dit nooit zelf bedacht…

Zin in pindakaas gekregen? Lees dan ook:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.