Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

6 x gerechten die je altijd wel tegenkomt bij een Thanksgiving diner

Elke vierde donderdag van november is het Thanksgiving: de dag dat Amerikanen bedanken voor de oogst en andere goede dingen in het leven (in Canada is dit trouwens op de tweede maandag in oktober). De feestdag wordt traditioneel gevierd met een uitgebreid diner, waarbij de kenmerkende kalkoen niet mag ontbreken.

Elke streek en elke familie heeft zo hun eigen tradities, maar mocht je zelf aan de slag willen: dit is wat de gemiddelde Amerikaan vandaag op tafel tovert. Enjoy!

Thanksgiving vieren, ook al woon je in Nederland

Kalkoen

Ongetwijfeld het pronkstuk van de tafel: een grote, geroosterde kalkoen. Maak ‘m naar het recept van Martha Stewart en serveer met je zelfgemaakte jus. Liever een vereenvoudigde versie van kalkoen? Wij hebben een goed recept voor makkelijke kalkoen met bruine boter en cranberries.

kalkoen met cranberry en bruine boter
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Cranberrysaus

Wat is er lekkerder bij een stuk kalkoen uit de oven dan cranberrysaus? Het recept vind je hier. En wil je je cranberrysaus nóg lekkerder maken? Met deze smaakmakers til je ‘m naar een hoger niveau.

Spruitjes

Als groenten worden vaak spruitjes tijdens het diner geserveerd. Ook wij zijn daar dol op. Deze geschaafde spruitjes met pistache en cranberry staan bijvoorbeeld super feestelijk, net als deze spruitjes met bruine boter en zwarte knoflook van Ottolenghi. Mag ‘t een Aziatisch tintje hebben, dan kunnen we deze spruitjes met gochujang, pinda’s en bruine boter aanraden.

geschaafde spruitjes kerst
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aardappelpuree

Aardappelpuree is simpel, maar natuurlijk zalig in combinatie met de cranberrysaus, jus en spruitjes. Een goed aardappelpureerecept vind je hier (laat je niet afschrikken door de 30 tenen knoflook, want die maken ‘t juist heerlijk). Liever puree van zoete aardappels? Kan natuurlijk ook. Of maak ‘m op zijn Frans. Aligot heet dat dan, met flink wat kaas als bonus.

L'Aligot van Alain Caron
Bron: De bijbel van de Franse keuken

Zoete aardappelen

Onmisbaar zijn zoete aardappels, bijvoorbeeld gepoft of crispy geroosterd in de oven. Al vinden wij ze gestoomd met tahiniboter, limoen en sesamzaadjes misschien nog wel het allerlekkerst.

Zoete aardappels met tahiniboter - zoete aardappel recept zoete aardappel recepten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pumpkin pie

Tot slot wordt er meestal afgesloten met een taart, en één van de bekendste is without a doubt pompoentaart. Maak ‘m met dit recept uit het boek A Year of Pies. Liever ‘ns wat anders? Ook deze herfstige cheesecake repen met pompoen zijn geweldig, net als deze cantuccini met pumpkin spice en witte chocolade.

En vergeet niet om af te sluiten met een pumpkin spiced latte hé? 

cheesecakerepen met pompoen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer lekkers voor Thanksgiving:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.