Redactie
Redactie Dessertrecepten 19 nov 2013
Leestijd: 2 minuten

Pompoentaart met gekonfijte pompoenzaadjes

Dit heerlijke recept voor pompoentaart met gekonfijte pompoenzaadjes komt uit A Year of Pies, het heerlijke kookboek met 60 zoete én hartige taartrecepten.

Je kunt deze taart maken in een standaard taartvorm of in een springvorm – in elk geval ben je verzekerd van een leuke presentatie, want de hoog gerezen deegrand zal mooi contrasteren met de oranje vulling.

De bodem

Begin met de deegbodem. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Vet de taartvorm of springvorm in en zet apart. Maak de gemberkoekjes fijn. Je kunt ze fijnmalen in een keukenmachine – gebruik de pulse-knop – of ze in een afsluitbare diepvrieszak van dik, stevig plastic doen en daar met de deegrol overheen rollen. Meng in een flinke kom de fijngemalen koekjes en de gesmolten boter door elkaar. Roer tot alles goed met elkaar is vermengd. Duw het mengsel stevig in de vorm. Bedek eerst gelijkmatig de bodem en duw er dan met je duimen een mooie opstaande rand uit – deze hoeft niet per se helemaal tot boven aan de rand van de vorm te komen. Bak de deegbodem 10 minuten en neem dan de vorm uit de oven. Laat de deegbodem goed afkoelen voordat je de vulling toevoegt.

Maak de vulling

Maak de pompoenpuree (dit kan ook een dag van tevoren). Om deze te maken, snijd je een pompoen doormidden. Zet de helften met de snijkanten naar beneden op een bakplaat met een rand, zet de oven op 220 °C en rooster de pompoenhelften 45 tot 50 minuten, tot het vruchtvlees zacht is geworden. Laat de helften op het aanrecht een beetje afkoelen, verwijder de zaadjes, schep het vruchtvlees eruit en doe dit over in de keukenmachine. Pureer het vruchtvlees tot een zachte en egale massa.

Meng in een flinke kom alle ingrediënten voor de vulling goed door elkaar (zie de ingrediëntenlijst hiernaast).

Maak de topping

Meng in een kom alle ingrediënten voor de topping goed door elkaar (zie de ingrediëntenlijst hiernaast). Gebruik daarvoor een grote lepel en blijf roeren tot de pompoenzaadjes gelijkmatig zijn bedekt de boter, de suiker, het zout en de specerijen.

Maak de taart

Laat de oven aanstaan op 180 °C. Schep de vulling over de gemberkoekjes deegbodem. Bak de taart 40 minuten in de oven. Neem de taart uit de oven, maar laat de oven aan. Strooi de topping gelijkmatig over het oppervlak. Zet de taart terug in de oven en bak hem nog 20 minuten, tot de pompoenzaadjes licht zijn gebruind en de vulling stevig is geworden. Laat de taart minimaal 1 uur afkoelen voordat je hem serveert.

A Year of Pies ligt vanaf  in de (digitale) boekwinkel voor € 17,95.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.