Redactie
Redactie Diner 10 jun 2013
Leestijd: 2 minuten

Hoe pof je (zoete) aardappels in de oven?

Overal waar je kijkt zie ze op het menu staan: zoete aardappels zijn hot. Ook in thuiskeukens zijn ze niet weg te slaan, ze zijn immers ontzéttend lekker en minstens zo gezond als de gewone variant (zoete aardappels zijn een bom van vitaminen C & A). Maak er bijvoorbeeld frietjes van, rooster ze met rozemarijn, of maak er een goddelijke puree van.

Hoewel wij ze meestal uit gewoonte roosteren in een flinke laag olie en kruiden (ook lekker), is poffen toch echt een stuk gezonder. Op TheKitchn zagen we dit fijne idee voor poffen, en geloof ons: it’s totally worth it. Geen zin in zoete aardappels? Dit recept is uiteraard ook toe te passen op gewone aardappels, ze hebben alleen iets langer nodig om gaar te worden.

174837002

(Zoete) aardappels poffen doe je zo

Verwarm je oven voor op 190 graden en was de zoete aardappels met een borsteltje. Droog ze met een theedoek. Leg iedere zoete aardappel op een ruim stuk folie en besprenkel met een klein beetje zonnebloemolie. Wrijf ze in met je handen zodat overal een dun laagje olie zit.

Prik de aardappels in met een vork en pak ze niet te strak in met de folie. Zorg ervoor dat de aluminium goed is afgesloten en er geen lucht uit kan komen. Leg de pakketjes op een bakplaat en leg in de oven.

Afhankelijk van de grootte van je aardappels doen ze er tussen de 30 en 60 minuten over om gaar te worden. Check daarom na 30 minuten hoever ze zijn door erin te knijpen en een mes of vork in het midden te steken. Ze zijn goed wanneer ze zacht zijn en een mes heel makkelijk uit de aardappel glijdt. Leg ze terug in de oven als ze nog niet goed zijn en controleer om de tien minuten.

Pak je aardappels uit wanneer ze gaar zijn en geniet ervan! Gewone aardappels doen er iets langer over dan zoete aardappels, houd hier dus rekening mee in de baktijd. Breng na afloop je zoete aardappels op smaak met verse kruiden (er is niets lekkerder dan de combinatie van koriander en zoete aardappel), citroensap of -rasp, verse rode peper of wat heerlijke extra vierge olijfolie. Wil je wat anders? Snijd de zoete aardappel dan fijn met wat rode peper, koriander en feta… goddelijk!

Heb je per ongeluk over en kan je echt niet meer? Laat ze dan volledig afkoelen en bewaar ze in een plastic bakje of zakje in de koelkast nog een paar dagen.

121085462

Recepten met gevulde en gepofte zoete aardappel

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.