Redactie
Redactie Diner 23 okt 2013
Leestijd: 2 minuten

Culy Basics: zelfgemaakte jus zonder pakjes of zakjes

Een goede stamppot zonder kuiltje jus? Dat gaat er bij ons niet in! Maak het liefst zelfgemaakte jus, want geloof ons: daar heb je echt geen pakjes of zakjes voor nodig!

Jus kun je op veel verschillende manieren zelf maken, maar wij hebben er twee uitgekozen: een simpele jus op basis van boter, bloem en bouillon, én een meer smaakvolle met de braadrestjes van je vlees of gevogelte. Kies zelf je favoriet!

Vega(n) jus: zo maak je ‘m echt lekker!

Heb je dit recept gemaakt? Deel het met ons op Instagram of via Insta Stories! Tag @culynl en gebruik #culyhomemade voor een repost. Vinden we leuk.

Zelfgemaakte jus recept
Unsplash

Het recept voor simpele jus

  1. Smelt de boter in een koekenpan op laag vuur en voeg de bloem in één keer toe. Roer met een garde totdat de bloem is opgenomen door de boter en je geen klontjes meer ziet. Je hebt nu een ‘roux’.
  2. Kook de roux nog even door zodat ook de bloem gaar wordt (doe je dit niet? Dan krijgt je jus een lijmachtige structuur) en blus af met een scheutje bouillon. Blijf roeren met een garde en het mengsel begint vanzelf dikker te worden.
  3. Voeg wanneer er geen klontjes meer zijn nog een scheut bouillon toe en ga zo door tot je de gewenste smaak en dikte hebt. Breng eventueel nog op smaak met versgemalen peper (zout is waarschijnlijk niet nodig door de bouillon) en verse kruiden.

Recept voor ‘echte’ jus

  1. Wil je je jus nóg lekkerder maken? Gebruik dan de aanbaksels die overblijven bij het braden van een stuk vlees of gevogelte. Bewaar daarbij ook het overgebleven vet zodat je hiermee de roux kunt maken.
  2. Zet je pan of braadslee op laag vuur zodat de aanbaksels zacht beginnen te worden. Blus af met bouillon of een combinatie van bouillon met een scheutje rode of witte wijn. Hierdoor komen de baksels los en krijgt je uiteindelijke jus extra veel smaak.
  3. Maak in een andere pan de roux met het overgebleven vet en bloem. Doe dit op dezelfde manier als hierboven beschreven, in gelijke verhoudingen. Heb je niet genoeg vet? Gebruik dan roomboter. Blus in porties af met het bouillonmengsel en voeg steeds pas een volgende scheut toe als de vorige volledig is opgenomen.
  4. Breng indien nodig nog op smaak met versgemalen peper en verse kruiden.

Recepten met jus:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.