Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 20 feb 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child

Een écht goede, vreselijk decadente klassieker: dat is deze aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook, van Julia Child. Met flink wat boter en room, zoals het hoort eigenlijk. Maak ‘m als je eens verlangt naar een luxe Franse aardappelpuree of serveer ‘m bij een speciaal etentje.

Vrees niet dat je een wandelende knoflookbom bent na het eten van deze aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook. Ja, je proeft knoflook, maar dan wel een zachte, gekonfijte soort. Goddelijk. Het is alsof Julia Child – die het recept opschreef in haar boek ‘De kunst van het koken‘ – na jaren experimenteren dacht: ja, dertig, dát is het ideale aantal. En geen teen meer of minder.

Hoe dan ook is het echt de moeite waard om deze puree een keertje uit te proberen. En die truc van die béchamelsaus die je erdoorheen roert, gaan we vaker toepassen.

De beste manier om aardappelpuree (en stamppot) in te vriezen

Aardappelpuree met knoflook van Julia Child
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Aardappelpuree met 30 tenen knoflook

Breng een beetje water aan de kook in een klein sauspannetje en blancheer de tenen knoflook in de schil voor 2 minuten. Giet ze af en verwijder de schilletjes.

Smelt 4 eetlepels boter in een grote kookpan op medium vuur. Laat de tenen knoflook hierin in 15 tot 20 minuten zachtjes bakken, tot ze mooi zacht en zoet zijn. Ze mogen een beetje bruinen, maar niet te veel.

Schil ondertussen de aardappels, snijd ze in gelijke stukken en kook ze in ruim gezouten water tot ze gaar zijn.

Voeg de bloem toe aan de knoflook, roer goed en laat 2 minuten garen. Giet de melk erbij, blijf goed roeren en laat ongeveer 3 minuten zachtjes inkoken tot een mooie, dikke béchamelsaus. Het is niet erg als je wat klontjes hebt: hierna pureer je de saus tot een gladde substantie.

Giet de aardappels af en haal ze door een pureeknijper of stamp ze tot een puree. Met een pureeknijper krijg je het zachtste resultaat, maar het kan ook met een stamper. Roer de resterende boter erdoorheen, de room, de béchamel, de peterselie en zout en peper.

Laat de aardappelpuree nog 2 minuten warmen op laag vuur en serveer.

Aardappelpuree met knoflook en peterselie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy
Reageer op artikel:
Culy Homemade: aardappelpuree met 30 (!) tenen knoflook van Julia Child
Sluiten