Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 29 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Even afkoelen: 5 x spectaculaire ijsjes van over de hele wereld

Niks mis met een raketje of een perenijsje, maar er worden toch ook wel heel wat spectaculaire ijsjes op deze wereld gemaakt. Van Halo-Halo uit de Filipijnen tot aan Booza uit het Midden-Oosten: wij zetten de tofste op een rij.

5 x spectaculaire ijsjes

Booza uit het Midden-Oosten

Dikke kans dat je nog nooit hebt gehoord van booza. Het is elastisch (!) ijs, afkomstig uit het Midden-Oosten en krijgt zijn elasticiteit van mastiek , hars die afkomstig is van de mastiekboom.

De traditionele smaak van booza is Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Er wordt wel gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is. Oud of niet, het elastische ijs heeft inmiddels Brooklyn bereikt, waar het wordt geserveerd in de hippe ijssalon Republic of Booza. Grootste pluspunt: het smelt minder snel dan regulier ijs. En je kunt er natuurlijk eindeloos mee spelen.

Kakigõri: Japans schaafijs

We weten niet zo goed of we Kakigõri nou mooi of lelijk moeten vinden, maar feit is dat we maar blijven staren naar dit ijsje. Kakigõri is Japans schaafijs, dat in een bijzondere hoge toren wordt opgediend. Daaroverheen gaan siropen van onder andere sakura-blaadjes (kersenbloesem) en toppings zoals rode bonenpastamatcha en room. Maar ook mochi en shiratama dango (zoete rijstdumplings).

De mooiste exemplaren serveren ze in ieder geval bij Kakiyuki in Kuala Lumpur. In Nederland kún je het nog weleens aantreffen bij Restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel. En de dames van Neko Jusu limonade serveren het op festivals. Hun versie is gemaakt van – natuurlijk! – hun eigen limonade, afgemaakt met kokosmelk, matcha-room, vers fruit en gecondenseerde melk.

Kakigõri
Burpple

Halo-Halo uit de Filipijnen

Nee, die plaat van Beyoncé is niet blijven hangen: Halo-Halo is de officiële naam van een dessert uit de Filipijnen. Het bestaat uit verschillende laagjes: ingemaakt fruit, bonen of zelfs zoete aardappel (paars of oranje), schaafijs, een bolletje ijs en gecondenseerde melk. En dan maar roeren: Halo-Halo betekent niet voor niets ‘mix-mix’…

Ook interessant: Meer Filipijnse desserts die je wil proeven

halo-halo Filipijnse desserts

Softijs met suikerspin in Londen

Bij Milk Train Café in Londen weten ze wel hoe ze een instagrammable ijsje moeten maken. Hun ijsjes zien eruit als een botsing tussen een eenhoorn en suikerspin, precies op het moment dat er een regenboog in de lucht te zien is. If that makes any sense. Of deze flinke hap echt lékker is of vooral heel begerenswaardig bij jonge meisjes, durven we niet te zeggen.

Watermeloen softijs van Dominique Ansel

Patissier Dominique Ansel is niet alleen de uitvinder van de wereldberoemde Cronut, cookie shotglaasjes en de DKA, hij maakt ook spectaculaire ijsjes. Zijn beste ijscreatie is de What-A-Melon Soft Serve. Die bestaat uit een perfecte slice watermeloen, gevuld met watermeloen softijs. Er zitten zelfs zwarte zaadjes op de meloen, gemaakt van chocolade.

Het ijsje is te koop bij Dominique Ansel Bakery in New York.

Meer bijzondere ijsjes:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.