Redactie
Redactie Dessertrecepten 24 jan 2016
Leestijd: 1 minuut

Dorayaki: zoete Japanse pannenkoekjes met rode-bonenpasta

Van American pancakes tot crepes en de Dutch baby: pannenkoeken komen in alle soorten en maten, en worden over de hele wereld gegeten. Vandaag vertellen we je alles over de Japanse variant genaamd dorayaki.

Dorayaki zijn twee mierzoete pannenkoekjes op elkaar, gevuld met anko. Deze zoete pasta wordt gemaakt van rode adukibonen en de pannenkoekjes worden zowel warm als koud gegeten.

Qua uiterlijk doen ze ons denken aan eierkoeken, maar schijn bedriegt! De structuur is heerlijk fluffy vergelijkbaar met biscuitdeeg.

De naam

De legende vertelt dat een samoerai genoemd Benkei bij een boer was ondergedoken. Toen hij de boerderij verliet vergat hij zijn gong (in het Japans dora genoemd), waarna de boer de gong zou hebben gebruikt om pannenkoeken op te bakken.

Voorheen werd maar de dorayaki los geserveerd, maar door de jaren heen is dit veranderd naar twee stuks op elkaar.

Zelf maken

Net als de meeste pannenkoeken kun je dorayaki ook prima zelf maken. Het beslag zelf is heel makkelijk, maar de bonenpasta vergt iets meer tijd.

Gelukkig smaken de pannenkoekjes zelf ook heerlijk en kun je gelijk aan de slag gaan met onderstaande video. Kijk rechts voor de ingrediënten.

In de bios

De dorayaki zijn niet alleen heel lekker, ze spelen ook de hoofdrol in de Japanse film AN (A Sweet Taste of Life). Hierin zie je de Japanse Sentaro een klein bakkerswinkeltje runnen. Zijn specialiteit is dorayaki; een soort pannenkoekjes gevuld met rode-bonenpasta, ofwel An.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.