Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 29 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Bizar óf geniaal: er is nu hummus-ijs (en Culy ging het proeven)

Het eten van genoeg ijs maakt de hetere zomerdagen een stuk aangenamer. Nou hoor je ons niet snel klagen wanneer we op sporadische basis een perenijsje of de échte klassieke raket aangeboden krijgen, maar de opkomst van de ambachtelijke ijssalon én van innovatieve smaken maakt het kiezen nu echt lastig. En toen hoorden we in de wandelgangen over hummus-ijs. Uiteráárd hebben we dit bijzondere exemplaar meteen geprobeerd.

Het hummus-ijs van Miuz en NENI

We schreven eerder al over de nieuwe gelateria Miuz, waar onze nieuwsgierigheid werd gewekt door het burrata-ijs. Geboren en getogen in Turijn, miste eigenaar Carlo het échte Italiaanse ijs in Nederland, waarop hij besloot dit zelf dan maar te gaan maken. Erg verstandige keuze, waarvoor we hem zeer dankbaar zijn.

Toen we hem spraken, noemde hij al dat hartige ijssmaken in Nederland nog niet echt de norm zijn, waar hij stapje voor stapje verandering in zou willen brengen. Het burrata-ijs was de eerste – succesvolle – zet.

Culy Vrouw: Culy sprak met Haya Molcho – de vrouw achter NENI

Hummus ijs
Bron: NENI x Miuz

Structuur en smaak

En toen kwam daar de volgende zet. In samenwerking met NENI’s Boaz Peled ontwikkelde Carlo Petroni hummus-gelato, op basis van kikkererwten, citroen en tahin. Klinkt dat bijzonder? Vonden wij ook.

Het duo vertelt over de totstandkoming van het de structuur en smaak: “Na het samenstellen van een uitgebreid smaakprofiel begon het experimenteren en na een aantal try-outs is het resultaat een zachte, niet te zoete zomerse gelato.”

Vegan ijs

En wij gingen ervoor natuurlijk. Eerlijk is eerlijk, wanneer je vertelt over vegan hummus-ijs krijg je iets moeilijkere gezichten dan wanneer je roept dat je een bolletje karamel-zeezout gaat halen. En ook wij moesten even slikken toen we twee grote bollen hummus-ijs op een hoorntje geschept kregen – vooral met de gedachte dat erna nog een lunch op de planning stond.

Maar, omdat we experimenten van profs alleen maar toe kunnen juichen, namen we gretig een eerste hap. En een tweede. En voordat we er erg in hadden, was het hummus-ijs net zo snel verdwenen als dat ‘ie op het hoorntje geschept zat.

Hummus-ijs
Bron: NENI x Miuz

Hummus-ijs als gerecht

Was het lekker? Zeker. De tahin was duidelijk aanwezig, waardoor het eerder zoet dan hartig te noemen is. De structuur is nog romiger dan hummus, waardoor het geheel aangenaam smaakte. De citroen konden we niet helemaal terugvinden.

Kortom: lekker om een bolletje van te eten. Maar mocht je op zoek zijn naar de ultieme verfrissing op een hete dag, dan zouden we je eerder het citroenijs van Miuz aanraden. Wil je ‘m als volledig nagerecht proberen? Dan kan dat bij NENI Amsterdam. Lijkt ons een goed idee.

Hummus-ijs haal je bij:

  • Miuz, Overtoom 117, Amsterdam
    Kijk voor actuele info en openingstijden op de website.
  • NENI Amsterdam, Stadionplein 8, Amsterdam
    Kijk voor actuele info en openingstijden op de website

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.