Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 18 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Video: deze ijssalon in Brooklyn maakt elastisch ijs!

Heb je ooit weleens elastisch ijs gezien? Wij niet. Tot nu. Want in Brooklyn opende onlangs ijssalon Republic of Booza. Hier maken ze ijs dat je eindeloos kunt uitrekken. En dat doet óók wat voor de smaak…

Wij mogen dan misschien nooit van elastisch ijs hebben gehoord: ondertussen bestaat het goedje al sinds 1500. Er wordt zelfs gezegd dat het de oudste ijssoort ter wereld is. Het komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten.

Belangrijke ingrediënten van deze ijssoort zijn mastiek en sahlab. Mastiek is hars die afkomstig is van de mastiekboom, sahlab (of salep) is een soort meel, gemaakt van een orchideeën soort. Er wordt ook vaak een drankje en pudding van gemaakt in Arabische landen. Daarbij gaat natuurlijk nog melk en suiker.

Elastisch ijs

Oreo & zeezout

In het Midden-Oosten wordt booza gemaakt in een traditionele smaak: Kashta (of Ashta). Dat is een mix van oranjebloesemwater en rozenwater. Maar bij Republic of Booza in Brooklyn steken ze dit ijs wel in een nieuw jasje, eh, hoorntje. Zo creëren ze erop los met spannende ijssmaken als Oreo met zeezout en miso-ijs. Ook is er altijd minstens 1 vegan ijssmaak aanwezig, zoals mango-tajín (een specerijenmengsel dat bestaat uit chilipeper, limoen en zout).

Meer in de stemming voor de klassiekers? Geen zorgen: Republic of Booza heeft ook vanille, chocolade, pistache en salted caramel, om maar een paar smaken te noemen.

Elastisch ijs

Elastisch ijs

Maar waarom zou je elastisch ijs willen eten? Om te beginnen is het leuk, zo’n totaal andere textuur van je ijsje. Daarnaast is booza wat compacter van structuur dan gewoon ijs. En dat zorgt ervoor dat je he-le-maal los kunt gaan met smaken. Subtiele smaken worden eerder opgepikt en dus kun je zo hele toffe smaakcombinaties maken.

Nóg een groot voordeel van elastisch ijs: het smelt minder snel dan andere ijssoorten.

Op je bucket list ermee dus. Je vindt Republic of Booza aan 76 North 4th Street in Brooklyn, New York. 

Elastisch ijs bij Republic of Booza in Brooklyn
Bron: Republic of Booza

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.