Redactie
Redactie Inspiratie 7 mei 2013
Leestijd: 1 minuut

Bijzonder Oosters ingrediënt: oranjebloesemwater

Oranjebloesemwater is helemaal hot. Dit bijzondere water, gedestilleerd uit blaadjes van de sinaasappelbloesem, wordt veel gebruikt in de Marokkaanse keuken. We spotten eerder al recepten met het aromatische watertje, maar wat kun je er precies mee doen? Culy zocht het voor je uit.

Het ‘water’ is oorspronkelijk afkomstig uit de Dades Vallei in Marokko. De beste komt dan ook – niet verrassend – hier vandaan. Hoe je weet of je een goede kwaliteit te pakken hebt? Check goed het etiket of er ‘oranjebloesemwater’ of ‘aroma van…’ op staat. De eerste is bingo, de tweede helaas een nabootsing van het originele product.

Waar kun je het voor gebruiken?

Oranjebloesemwater wordt van oorsprong vooral in zoete gerechten gebruikt. Denk aan desserts, taarten, koekjes en pudding. Je kunt er echter ook hartige gerechten een bijzondere twist mee geven. Sprenkel het eens over je salade of verwerk het in een oosters stoofpotje.

Wees in je enthousiasme niet té kwistig met het water! De smaak kan al snel gaan overheersen. Het combineert extra goed met sinaasappel, pistachenoten, amandelen en rijst.

Waar koop je het?
De grootste kans om oranjebloesemwater tegen te komen is bij een Marrokaanse of Turkse winkel. Ook Indische toko’s hebben het vaak. Online koop je het onder andere hier voor €4,75 per flesje, exclusief verzendkosten.

Probeer dit recept voor heerlijk frisse Marrokaanse sinaasappelsalade eens:

  • 2 sinaasappels
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • handje amandelen, gehakt
  • 3 gedroogde vijgen, in reepjes gesneden

Ontvlies de sinaasappels en snijd (dwars) in dunne plakken. Leg op een mooie schaal. Maak een dressing van het kaneelpoeder, suiker en oranjebloesemwater. Garneer met de gehakte amandelen, munt en in reepjes gesneden vijgen. Serveer op kamertemperatuur.


Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.