Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 27 jul 2018
Leestijd: 2 minuten

Alles over kakigõri: funky Japans schaafijs in bijzondere smaken

Kakigõri: het klinkt als een exotische diersoort, maar dat is het niet. Het is namelijk Japans schaafijs. In Nederland kennen we al het Surinaamse schaafijs, maar dus ook in Japan is dit een echte delicatesse.

Het schaafijs wordt in Japan op traditionele wijze gemaakt. De traditie gaat zelfs terug tot de elfde eeuw. Toen werden grote blokken ijs in de winter uit bevroren meren gesneden.

Als de zomer dan eenmaal aanbrak, schaafden de Japanners wat ijs af om het op te eten. Maar niet voor het werd bewerkt met bloemennectar. Hoe simpel kan het leven soms zijn?

Kakigõri
Burpple

Allerlei soorten kakigõri

Door de jaren heen zijn er natuurlijk enorm veel varianten, smaken en technieken bijgekomen. Het ijs wordt nu precies op temperatuur gebracht en dan ondergedompeld met zelfgemaakte siropen van onder andere sakura-blaadjes (kersenbloesem) en toppings zoals rode bonenpasta, matchathee en room. Maar ook mochi en shiratama dango (dat zijn zoete rijstdumplings).

Het ijs is vooral populair in het ‘kakigõri-seizoen’. Hoe je weet wanneer die tijd is aangebroken?  Als je banieren ziet hangen aan de gevels van cafés en restaurants met in rood het Japanse karakter voor ijs (氷) op een blauwe golvende achtergrond. Easy!

Waar kun je kakigõri eten?

Kakigõri mag dan wel uit de 11e eeuw stammen, je kunt het nog steeds eten! In New York opende onlangs zelfs een hotspot waar kakigõri de specialiteit van het huis is. Bij The Little One serveren ze de delicatesse, naast ice cream sandwiches en dorayaki (zoete Japanse pannenkoekjes met rode bonenpasta).

In Nederland kún je het nog weleens aantreffen bij Restaurant Taiko in het Conservatorium Hotel. Helemaal leuk: van 30 juli t/m 1 augustus heeft het limonademerk Neko Jusu een pop-up aan de Hazenstraat 70 in de Jordaan in Amsterdam. Daar kun je gratis (!) kakigõri komen proeven…

Meer lezen over de Japanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.