Culy
Culy Inspiratie 31-03-2015

Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes

We zien ze steeds vaker op de kaart staan in Aziatische of fusion (Aziatisch-Europese) restaurants: mochi. In Nederland vind je meestal op het toetjesmenu, gecombineerd met bolletjes ijs in spannende smaken. Maar wat zijn mochi nu precies?

Mochi zijn Japanse rijstcakejes, gemaakt van kleefrijst. Deze sticky rice wordt een nachtje geweekt en vervolgens gestoomd. De warme en gare rijst wordt daarna platgemalen in een grote vijzel, zodat er een soort plakkerig en glad deeg ontstaat. Hier worden bolletjes van gedraaid, die soms ook nog gevuld worden.

Stock mochi0001
Mochi

Dango
Een andere methode is om met rijstmeel te beginnen, en dit te mengen met koud water tot een mooi deeg ontstaat. Officieel heten de balletjes dan geen mochi, maar dango. En die worden dan weer vaak aan een prikkertje geregen. Ongeveer dezelfde smaak, iets anders bereid en gepresenteerd. Snap je ‘m nog?

Mitarashi_dango_by_denver935
Dango

Wanneer te eten?

In Japan worden mochi traditioneel gegeten met Nieuwjaar, zoals wij oliebollen eten. Maar eigenlijk worden ze het hele jaar door gemaakt en gegeten en staan ze in allerlei varianten op de menukaart. Met wat sojasaus als een snel tussendoortje, of gevuld met zoete of hartige vullingen als snack of dessert.

Vulling & topping

Omdat de smaak van mochi nogal neutraal is, kun je naar hartelust variëren met allerlei vullingen en toppings.

– Vaak worden mochi gevuld of getopt met gekookte rode (aduki)bonen. Populair in Japan is zenzai, een rode adukibonensoep met mochi erin, als een soort dumplings.

– Ook een gouden combinatie: mochi met sesamzaadjes erin of erop.

– Dango (zie hierboven voor uitleg) worden vaak aan een prikker gestoken en geserveerd met groene thee. Ook in dango zijn weer tientallen variëteiten.

Stock mochi0003
Zenzai

Zelf mochi maken?

In veel toko’s kun je (kleef)rijstmeel kopen, dan hoef je zelf niet meer aan het vijzelen te slaan en kun je, met behulp van water, meteen deegballetjes vormen en deze koken of stomen. Dango, dus. Je kunt ook kant-en-klare mochi balletjes kopen in de meeste toko’s. En dan vullen & toppen maar!

Bekijk de onderstaande video ter inspiratie. Overigens zit er een fout in deze video, er worden eigenlijk dango (van rijstbloem) en geen mochi (van gevijzelde rijst) gemaakt.

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Gimme my mochi: de trend van de Japanse rijstcakejes
Sluiten