Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 27 mrt 2017
Leestijd: 3 minuten

De nieuwe generatie frisdranken is ambachtelijk en puur natuur

Waar je vroeger was aangewezen op cola of sinas, poppen ambachtelijke frisdranken en limonades – oftewel craft sodas – nu overal op. De drankjes in leuke, felgekleurde flesjes zijn niet alleen lekker, maar vaak ook een stuk gezonder dan traditionele frisdranken.

Alcohol, water en that’s it

Als je een keertje alcoholvrij wil doen in een restaurant, ben je meestal aangewezen op water. En wil je ‘t spannend maken, dan is er bruiswater. Niet echt iets om enthousiast over te worden. Gelukkig leggen steeds meer bars, cafés en restaurants zich – in navolging van craftbier – inmiddels toe op het serveren van ambachtelijke frisdranken en limonades in verrassende smaken.

En dat is leuk, want zo heb je tenminste een alternatief voor bier, wijn, thee en koffie. De trend is overgewaaid uit Berlijn, waar je al een tijdje veel alternatieve frisdranken en limonades vindt. Ontzettend fijn voor als je eens een keer wat anders wilt drinken bij je eten. Of dat nu bij een frietje is, steak tartare of bij een gerecht van een topkok.

ambachtelijke limonades

Enge suikerbommen?!

Maar wacht even, hadden we niet altijd van onze ouders geleerd dat frisdranken enge suikerbommen zijn, die je zo veel mogelijk moet vermijden? Dat klopt. Daarom worden voor de nieuwe generatie frisdranken zoveel mogelijk natuurlijke ingrediënten gebruikt.

De drankjes worden in kleine hoeveelheden gemaakt, zónder glucose-fructosestroop. Die populaire zoetstof wordt sinds de jaren ’80 veelvuldig gebruikt en is bepaald geen lieverdje. Want de maïssiroop heeft een chemische samenstelling en kan grote hoeveelheden kwik bevatten, die extra schadelijk zijn voor de gezondheid.

Ambachtelijke limonades worden juist gemaakt van pure ingrediënten, bevatten minder calorieën en hebben verfijndere smaken.

Dorstlust drankerij
Bron: Dorstlust

Smaken

Die smaken, die zijn leuk en creatief. Tot voor kort dronk bijna niemand vlierbloesemlimonade of hadden we er zelfs maar van gehoord, maar dankzij Belvoir staat ‘ie ineens op de drankenkaart.

Merken als Fritz-Kola en Fentimans laten ons kennismaken met de smaak van ambachtelijke cola, die verrassend anders smaakt dan we gewend zijn. En Neko Jusu, limonade gebrouwen door twee Amsterdamse vrouwen, is er in toffe smaken als citrus-koffie en sinaasappel-gember.

Neko Jusu
Bron: Neko Jusu

Ambachtelijk frisdranken proeven

De drankjes duiken al veel vaker op in de horeca. Niven’s Friet District in Delft en Den Haag heeft bijvoorbeeld allerlei gezellige, gekleurde frisdranken van Fentimans en Fritz Cola voor bij je frietje.

Maar ook restaurants gaan voor ambachtelijke limo’s: restaurant Bistronoom in Woerden schenkt bijvoorbeeld thuis gebrouwen dranken als cola en gember & sinaasappellimonade. En bij Dum Dum Palace in Amsterdam drink je ginger beer of matcha-ijsthee bij je oesters of dumplings.

Bij STACH in Amsterdam, Utrecht & Overveen kun je veel van deze drankjes kopen voor thuis. Ook zien we ze steeds vaker bij de traditionele supermarkt. Maar zoveel ambachtelijke frisdranken bij elkaar als ze bij Dorstlust’s Drankerij in Amsterdam hebben, zagen we nergens. Deze winkel specialiseert zich in ambachtelijke frisdranken en bieren.

Vol verwachting klopt ons hart voor de eerste food pairings met deze ambachtelijke frisdranken…

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.