Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 7 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Een kopje matcha thee van 50 dollar: is het ‘t waard?

Een kopje matcha aanbieden voor 50 dollar: dat kan waarschijnlijk alleen in Beverly Hills. Theesommelier David Barenholtz – of nou ja, hij noemt zichzelf eigenlijk thee-vangelist – doet het in de American Tea Room in het zonnige Californië.

De Grand Cru van de matcha

Waarom is deze thee zo duur? De matcha die David gebruikt wordt hekisui genoemd: een klassenaanduiding die aangeeft dat deze thee door een meester theemaker is gemaakt. Het is zeg maar de Grand Cru champagne onder de matcha, die normaliter wordt bewaard voor de Japanse keizer.

De matcha wordt gemaakt op een kleine boerderij die zich al 400 jaar bezig houdt met het groeien en telen van matcha. De hekisui wordt gemaakt van gyokuro-blaadjes: een zeldzame theesoort die in de schaduw groeit.

matcha van 50 dollar
Bron: American Tea Room

Is het ‘t waard?

De smaak van deze matcha zou heel bijzonder zijn: met een superfijne, zachte textuur en het aroma van vers gemaaid gras. Je zou er zelfs tonen van kreeftensoep, doperwten en zoete room uit oppikken. De thee laat een zachte coating achter in je mond die wel vijftien minuten zou blijven hangen.

Volgens thee-vanglist David is de thee het gepeperde prijskaartje dubbel en dwars waard: hij wil mensen laten kennismaken met het idee dat thee, net als vlees, koffie, wijn en kaas, ook beïnvloed wordt door herkomst, productie en bereiding.

matcha van 50 dollar
Bron: American Tea Room

Matcha van 50 dollar

Een kopje thee in de American Tea Room kost je 50 dollar en wordt door een professional klaargemaakt: de matcha wordt gedecanteerd in een custom made matcha-kom, gemaakt van glas. Daardoor kun je de unieke, heldere groene kleur van de matcha zien. De thee wordt opgeklopt met een speciale matcha-klopper, gemaakt van bamboe uit één stuk. Daarna wordt er nog een stukje eetbaar bladgoud op je kopje matcha gelegd.

De matcha thuis drinken kan ook: een zakje van het spul is online te bestellen en kost je ongeveer 155 euro. Daar kun je wel zo’n 30 kopjes van zetten. Omgerekend kom je daarmee uit op €5,15 per kopje…

matcha thee

Bon Appetit

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.