Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Restaurants 12 mei 2018
Leestijd: 3 minuten

Bij Ludo & Hedo in Amsterdam West eet je de meest bizarre ijssmaken

Ludo & Hedo vlakbij het Amsterdamse Westerpark is een bijzondere ijssalon én ijslab. Hier benaderen ze ijs vanuit wetenschappelijk oogpunt. Zo komen ze tot bijzondere ijssmaken als boerenkool-amandel-kiwi. Of witte asperge-lapsang-citroen. En dat is waanzinnig lekker.

LET OP! Ludo & Hedo vind je nu aan de Van Hallstraat 222 in Amsterdam. Op deze locatie vind je nu restaurant Diptych

Eerst die naam. Want wie of wat zijn Ludo & Hedo? Ludo komt van het Latijnse woord ludens, dat spelen betekent. Hedo komt van het Griekse woord hēdonē, dat wordt vertaald als plezier. Twee zaken die mooi samenkomen in deze anders-dan-anders ijssalon.

Ludo & Hedo

Spelen met ijs

Hier kom je niet even een bolletje chocolade of vanille-ijs halen. Het kan wel, maar dan doe je Ludo & Hedo eigenlijk tekort. En jezelf ook. Want hier valt nog zó veel meer lekkers te ontdekken.

“Het draait om speelse smaken en een speelse ervaring”, vertelt eigenaresse Ola ons. Zij runt de salon samen met haar partner Vladimir. Ze heeft een bijzondere achtergrond: ze is beeldend kunstenaar. Daarnaast heeft ze een passie voor gastrofysica, neurogastronomie, onderzoek naar perceptie én lekker ijs. Al die ingrediënten stopte ze in de ijssalon.

ludo & hedo boerenkoolijs

IJsmeester

Ze weet waar ze mee bezig is: ze ging in de leer bij ijsmakers in Bologna en werd zo ijsmeester. Indrukwekkend is ook het Excel-schema op haar computer, waarin ze minutieus heeft uitgerekend hoeveel lucht, suiker en vet er bijvoorbeeld in elke ijssmaak moet, wil ze tot de lekkerste creatie komen. Maar dat is niet de enige benadering: ze is ook geïnteresseerd in verhalen en wil dat haar ijs die verhalen draagt.

Zo is ze bezig met een ijssmaak waarin alle specerijen verwerkt zitten die met de VOC naar Nederland werden gebracht. En experimenteert ze met ijs van rodekool, dat onder invloed van zuren van kleur verandert in je mond. Kijk dus niet gek op als je kind binnenkort om een rodekoolijsje vraagt in plaats van smurfenijs.

Ludo & hedo

Moody Ballerina

Al die verhalen, ingrediënten en smaken komen samen in het menu van Ludo & Hedo. De ijsjes hebben speelse namen als Moody Ballerina, Sicilian Rebel en Punchy Jealbird. Ze zijn onderverdeeld in vier categoriëen: timeless, gentle, rooted en curious. Een smaak als Bearded Filbert is een tijdloze klassieker: hazelnootijs, gemaakt van echte hazelnoten uit Piemonte. Polka Dot, met citroen, munt en rozijn valt weer onder gentle.

En ben je toe aan meer geexperimenteer, dan kun je de twee andere categorieën aanboren. Daarin vind je smaken als baklava met pistache & roos, amandel met specerijen, sinaasappel met pijnboompitten & rozemarijn en whiskey met bacon.

Wij worden van onze sokken geblazen door het ijs in de smaak boerenkool-kiwi-amandel. Het heeft een prachtige groene kleur en smaakt naar groene amandelen. Het heeft iets hartigs, maar biedt ook zeker dat plezier van een zoet, verfrissend ijsje. En over het ijs met witte asperge, citroen & lapsang souchong denken we nu nóg na. Het laat ons niet meer los.

Ludo & Hedo

Probeer ze allemaal

Het menu van Ludo & Hedo verandert elke drie weken, maar er is altijd één smaak met kaas (zoals de Vincent van Goat met geitenkaas, tijm en walnoot) en één met drank (zoals de Dancing Boris met wodka, koffie en room). Een andere constante factor: de Shape Shifter. Dit ijs is altijd wit, naar de smaak moet je raden.

Wil je ze allemaal een keer proberen, dan kun je bij Ludo & Hedo ook een ijsproeverij doen. Je krijgt alle 16 smaken, verdeeld over 4 gangen. Eventueel met Japanse thee erbij. En wat dacht je van ijs tapas? Ola verrast je dan met een wisselende selectie van ijsbonbons en ijscakejes, in de tofste vormen, kleuren en smaken.

Ludo & Hedo is van dinsdag t/m zondag geopend tussen 12:00 en 20:00 uur. Bekijk alle smaken online.

Ludo & Hedo

Van Hallstraat 222
1051 HL 

Ludo & Hedo
Ludo & Hedo Amsterdam

Meer hotspots in Amsterdam West?

 

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.