Marit Weijs
Marit Weijs Inspiratie 24 jun 2025
Leestijd: 5 minuten

De lekkerste saladedressings uitgelegd (en hoe je ze zelf maakt)

Alleen wat blaadjes sla op je bord? Dat is als een pasta zonder saus – het kan, maar waarom zou je? Dressings zijn dé redder in nood voor elke salade die snakt naar wat pit, frisheid of romigheid. Van Caesar salade-dressing naar een Amerikaanse ranch dressing tot een klassieke balsamico dressing: we doken in de wereld van de dressings en zetten de bekendste voor je op een rij. Want zelf een salade dressing maken, dat is dus écht niet moeilijk.

Zo pimp je je salade binnen no time!

Caesar dressing

De absolute koningin onder de saladedressings: de Caesar salade-dressing. Romig, zout, fris en met genoeg pit om een blaadje romaine tot leven te wekken. Het zou oorspronkelijk bedacht zijn door Caesar Cardini, toen hij tijdens een druk weekend bijna zonder ingrediënten zat. Vervolgens flanste hij iets in elkaar met wat hij nog had liggen: olijfolie, knoflook, citroensap, Parmezaan, eigeel, mosterd en… ansjovis. En dat bleek dus een gouden combi.

Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan? (en nee, niet van Julius Caesar)

De saus is inmiddels niet meer weg te denken uit de moderne keuken. Zeker niet op die iconische Caesar salade met croutons, Parmezaan en eventueel een stukje kip of een zachtgekookt eitje. En ja, je kunt natuurlijk gewoon een flesje in de supermarkt kopen. Maar geloof ons: een Caesar salade-dressing zelf maken is het halve werk – en het smaakt drie keer beter.

Caesar salade met kippendijen en spek

Lyonnaise dressing

Franse flair op je bord? Dan zit je goed met de salade Lyonnaise en bijbehorende vinaigrette. Deze dressing bestaat uit olijfolie, Dijonmosterd, wittewijnazijn, zout en peper. Simpel, maar oh zo smaakvol. De salade zelf is al een kunstwerkje: knapperige frisée, een gepocheerd eitje, spekjes, croutons en fijngesneden sjalotjes. Je snapt het al: die vinaigrette mag dan basic lijken, maar ze maakt het helemaal af.

Adobe Stock

Thousand Island dressing

Retro, romig en een tikje zoet-pittig: Thousand Island dressing is al meer dan een eeuw oud en vindt vermoedelijk zijn oorsprong in de gelijknamige eilandengroep aan de grens tussen Canada en de VS. De basis is mayonaise, aangevuld met olijfolie, citroen- en sinaasappelsap, Worcestershiresaus, mosterd, wittewijnazijn, chilisaus, tomatenpuree, ketchup of tabasco. En ja, dat klinkt als veel, maar geloof ons: samen vormt het een bijna magische saus die perfect werkt op hamburgers, sandwiches of romaine sla.

@southern_living

Is there anything secret sauce can’t make better? Homemade Thousand Island recipe below! Ingredients – 1 cup mayonnaise – 1/4 cup ketchup – 1/4 cup sweet pickle relish – 1/2 cup finely chopped Vidalia or other sweet onion (about 1 small) – 1 clove garlic, minced – 2 tsp. white vinegar – 1 1/2 tsp. granulated sugar – 1/2 tsp. kosher salt – 1/8 tsp. black pepper Directions 1. Add mayonnaise, ketchup, sweet pickle relish, onion, garlic, vinegar, sugar, salt, and pepper to a bowl. Whisk to combine. Adjust salt and pepper to taste if needed. 2. Refrigerate at least 3 hours or overnight, stirring occasionally so sugar dissolves and flavors blend. Store, refrigerated, in an airtight container for up to 1 week, stirring well before serving. #thousandislanddressing #homemadesaladdressing #secretsaucerecipe #thousandislandrecipe

♬ original sound – Southern Living

Russische dressing

Met Rusland heeft deze dressing weinig te maken, behalve misschien de wodka die je erbij zou kunnen drinken. De Russische dressing is een Amerikaanse uitvinding, vaak gebruikt op de beroemde Reuben sandwich. Ook hier is de basis mayonaise en ketchup, maar dan met extra scherpte dankzij mierikswortel, tabasco en fijngesneden augurkjes. Hij lijkt op Thousand Island, maar dan met een flinke schop onder z’n kont.

Reuben sandwich met cornedbeef

@daves_fire_foods

Russian Dressing 🔥 Anyone else feel like Russian dressing doesn’t get enough love? Russian Dressing Ingredients: – 1/2 cup Mayo – 1 tbsp pure horseradish – 3 tbsp chili ketchup sauce – 2 tbsp Worcestershire – 1 small sweet onion diced – 1 tbsp smoked paprika – 2 tsp mustard powder – 1 tbsp garlic powder – 1/2 lemon – Salt to taste First, finely chop up your small onion. Next, make your Russian dressing by combining all the ingredients in a mixing bowl and mix until well combined. Serve it on sandwiches, salads, whatever you like 🔥 #russiandressing #sauce #sandwich #easyrecepies

♬ original sound – David

Honing-mosterd dressing

De allemansvriend. De honing-mosterd dressing is een van de makkelijkste om te maken, en tegelijkertijd een van de populairste. Je mengt gewoon wat goede mosterd (Dijon of grove), honing, azijn (bijvoorbeeld appelcider- of wittewijnazijn) en olie – en voilà: de lekkerste, meest veelzijdige saladedressing is al klaar.

Lekker bij sla met geitenkaas en walnoten, over geroosterde wortels, of zelfs bij aardappelsalade. En op een wrap is de honing mosterd dressing natuurlijk óók heerlijk!

Crispy kipwrap met honingmosterdsaus (nog beter dan die van de Mac!)

Adobe Stock

Cajun dressing

Zin in iets pittigers? Maak de Cajun dressing. Oorspronkelijk uit de Creoolse keuken, waar kruiden als cayenne, paprikapoeder, tijm en knoflookpoeder een hoofdrol spelen. Meng die specerijen met een basis van yoghurt of mayonaise, en je hebt een spicy saus die het geweldig doet over een Mexicaanse salade, een kip bowl of als dip voor frietjes van zoete aardappel.

@thegoodbite

Creamy Cajun Pasta Salad 👌 that zesty creamy Cajun dressing is the bomb. Save this recipe for later 🙏🙏 Here’s your shopping list: 400g of chicken breast. Tbsp of cajun seasoning. Tsp of smoked paprika. 1/2 tsp of cayenne pepper. 1/2 tbsp of extra virgin olive oil. 200g of 0% fat greek yoghurt. 2 tbsp of light mayo. 1/2 tbsp of extra virgin olive oil. Juice of 2 limes. 1/2 tbsp of honey. Tsp of dijon mustard. 4 slices of prosciutto ham. 300g of pasta. 1 bell pepper. A handful of radishes. 1/2 a pack of cherry tomatoes. 1 tin of sweetcorn. 1 cos lettuce. 20g of parmesan. Full recipe is on our website. Link in bio. #TheGoodBite #Cajun #Pasta #Salad #Chicken #Airfryer #HighProtein #Food #Delicious #Easy

♬ original sound – The Good Bite

Ranch dressing

Amerika’s grootste liefde (naast peanut butter & jelly en iced coffee of course). Ranch dressing is romig, kruidig en echt overal bij te eten. Oorspronkelijk bedoeld als dressing voor groene salades, maar inmiddels ook geliefd als dip bij chicken wings, pizza, crudité of zelfs als sausje op een wrap.

De basis is een mix van zure room, mayo en karnemelk, op smaak gebracht met dille, bieslook, knoflookpoeder en uienpoeder. Wil je er een beetje spice in? Voeg dan wat cayenne of sriracha toe en je hebt een spicy ranch waar je smaakpapillen blij van worden.

Ranch dressing

Balsamico dressing

Een beetje zoet, een beetje zuur, een beetje stroperig: balsamico dressing is een favoriet onder saladeliefhebbers die houden van een goede balans. Meng goede balsamicoazijn met olijfolie, een lepeltje honing of mosterd, wat peper en zout, en je hebt de perfecte balsamico dressing al.

Klaar om je verrukkelijke balsamico dressing te gebruiken? Hij doet het goed bij salades met tomaat en mozzarella, bij geroosterde pompoen of over een salade met peer en blauwe kaas. En heb je deze carpaccio al geprobeerd?

Hoe wordt balsamico-azijn gemaakt? Culy bezocht een balsamicobrouwerij in Modena (Italië)

Kerst carpaccio
Ogechi Chibueze voor Culy

Green Goddess dressing

De Green Goddess dressing is zo’n saus waar je meteen vrolijk van wordt. Frisse groene kleur, boordevol kruiden en smaak. De originele versie stamt uit de jaren 20 en bevat mayonaise, zure room, ansjovis, citroensap, knoflook en een flinke handvol groene kruiden zoals peterselie, bieslook en dragon.

Tegenwoordig bestaan er ook veel vegan varianten (met avocado bijvoorbeeld), en je kunt ‘m ook prima als dip gebruiken bij groente of op wraps.

Maaltijdsalade met in Green Goddess gemarineerde kip

@feelgoodfoodie

Did you know the original green goddess salad dressing is almost 100 years old! #greengoddesssalad #greengoddess Recipe from @bakedbymelissa

♬ original sound – Feel Good Foodie

Nu al zin in een salade?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.