Redactie
Redactie Inspiratie 17 mrt 2014
Leestijd: 2 minuten

Alles over de Creoolse keuken

De Creoolse keuken is een mix van de Afrikaanse en Europese keuken met invloeden uit West-Indië. In veel landen, vooral in het Caribisch gebied en het zuiden van de Verenigde Staten, is deze keuken populair.

In Creoolse gerechten worden verse ingrediënten gemixt met kruiden. Véél kruiden! Vaak gaan vis en vlees samen in hetzelfde gerecht. De gerechten zijn meestal heel gezond: groenten worden goed gecombineerd met vis, vlees, bonen, maïs en rijst. Ook cassave en bakbanaan zijn veel gebruikte ingrediënten. De gerechten zijn niet moeilijk om te bereiden, alles zit ‘m in de voorbereiding (en het vinden van de ingrediënten) en het geduld om slow te koken.

De gerechten uit de Creoolse keuken zijn erg machtig, maar tegelijkertijd ook verfijnd. Zoete en zoute smaken wisselen elkaar af; fruit of suiker in hartige maaltjes zijn dan ook niet ongewoon. Scherp is het eten ook niet echt; soms wordt er rode peper apart bij geserveerd, zodat je zelf de hoeveelheid spice kan bepalen. Het geheim zit hem in het kruiden van het voedsel: het vlees of de vis wordt goed en lang van te voren gemarineerd met heerlijke smaakmakers, zoals cajunkruiden (een mix van zout, peper, cayennepeper, paprikapoeder, knoflookpoeder, uienpoeder, tijm, en oregano).

Een aantal bekende Creoolse gerechten:

Jambalaya
Jambalaya is een rijstgerecht dat ontstaan is vanuit een mix tussen de Cajun-keuken en de Creoolse keuken in de Verenigde Staten; het zou zijn afgeleid van de Spaanse paella. In Jambalaya zit rijst en veel groenten, vis en vlees. De Creoolse Jambalaya wordt vaak anders bereid dan de Jambalaya in het zuiden van de VS, zo gebruiken ze in Amerika voornamelijk cajunkruiden. Het hoofdingrediënt is in ieder geval altijd rijst.

Bron: Flickr

Pindasoep
Creoolse pindasoep wordt als maaltijd gegeten; deze machtige soep bevat zoutvlees (gepekeld en gekruid rundvlees), kip, bakbananen en flink wat pindakaas. Het kost even wat tijd om deze te maken, maar dan heb je wel een heerlijk en heel goed vullend maal.

Bron: Flickr

Gumbo
Gumbo is een stoofpot met vlees of vis en gekruide groenten. De naam van dit gerecht komt van de groente okra, die in veel talen ook wel ‘gombo’ wordt genoemd. De okra in dit gerecht dient voor de binding van de stoofpot. Oorspronkelijk komt dit gerecht uit Louisiana, maar de Creoolse variant is vaak minder pittig en er zit altijd vis en tomaat in.

Bron: Flickr

Frogmore Pie
Dit gerecht is een hartige taart of stoof waar heel veel soorten groenten (waaronder maïs), aardappelen, vis (grote garnalen) en vlees (vaak droge worstsoorten) in verwerkt worden. Een deel van de groenten wordt eerst gekookt in bier, en er gaan er flink wat cajunkruiden door. Alle vulling gaat in een schaal, die wordt afgedekt met een speciaal pie deeg. Men zegt dat dit een echt mannengerecht is, maar wij denken dat vrouwen na een dag hard werken of sporten hier ook wel een flinke portie van lusten!

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.