Redactie
Redactie Inspiratie 2 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Van eikenblad tot frisée: 5 verschillende soorten sla

Dol op een flinke salade, maar gebruik je altijd maar simpelweg rucola of kropsla? Kijk dan vooral naar de onderstaande soorten sla. Want van notig tot fris; je kunt er alle kanten mee op!

Eikenbladsla

Deze prachtige, meestal bruin-groen geleurde krop vind je meestal in z’n geheel (niet in kant-en-klare zakjes). De zachte bladeren hebben de vorm van die van de eikenboom (vandaar de naam) en de smaak is licht pittig en een beetje nootachtig.

Lekker met: geitenkaas, tomaat, avocado en noten.

Romaine & little gem

Deze twee soorten kun je zien als een soort grote broer (romaine) en klein zusje (little gem). De structuur van de bladeren is stevig en lekker knapperig, en de smaak is iets voller dan die van ijsbergsla.

Lekker met: vis, eieren, kaas, paddenstoelen, dressings op yoghurt- of mayonaisebasis.

Frisée

Eén van onze favorieten in dit rijtje is frisée, wat stiekem geen slasoort is maar familie van de andijvie. De prachtige kroppen lijken een soort kleine worteltjes die bij elkaar komen en kleuren van binnen lichtgroen en van buiten donkerder groen.

De structuur is knapperig, maar niet waterig, en hij proeft iets bitterder dan gewone andijvie. Het binnenste deel van de krop is het lekkerst!

Lekker met: spekjes, geitenkaas, noten, fruit, olijfolie, zongedroogde tomaatjes.

Baby spinazie

Het kleine broertje van gewone spinazie is ook waanzinnig lekker door een salade. De nerven zijn een stuk minder hard, de blaadjes hapklaar en de smaak licht bitter en zoet tegelijk.

Lekker met: pijnboompitjes, walnoten, aardbeien, perzik, geitenkaas, mozzarella, aubergine en courgette.

Bietenblad

Anders dan snijbiet zijn bietenblaadjes klein (vergelijkbaar met babyspinazie) en een stuk subtieler van smaak. Ze kleuren mooi rood en groen, en blijven herkenbaar naar biet smaken.

Lekker met: andere krachtige, frisse en zoete smaken zoals geitenkaas, feta, aardbeien, honing, appel en augurk.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.