Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat te doen met restjes wijn? Maak er azijn van

Etentje gehad? Iedereen kent die aanblik van een lege tafel vol glazen met restjes wijn. En hoewel je die ook heel makkelijk kunt invriezen (ook een goeie tip!), ontdekten we laatst dat je ook zelf azijn van kunt maken van leftover wijn. Ja, lees je goed.

Waarom je jezelf daar in hemelsnaam mee bezig zou houden als je ook kant- en klare wijnazijn kunt kopen? Omdat er al genoeg voedselverspilling is, ten eerste (en wijn is net zo’n mooi product!). Maar ook omdat zelfgemaakte dingen vaak een interessantere smaak hebben. En omdat we de culinaire experimenten op z’n tijd niet schuwen, als rasechte Culy’s zijnde.

Azijn van leftover wijn maken

Overtuigd? Je zou misschien vermoeden dat azijn maken een bewerkelijk proces is, maar in feite is vooral tijd de belangrijkste factor. In principe is het immers vooral de natuur die hier zijn werk doet: door wijn in een afgesloten glazen pot te laten staan in een rustig hoekje van je huis, gaat het vanzelf fermenteren tot azijn.

Welke wijn je gebruikt maakt trouwens niet uit, zolang je maar voldoende wijn (dat wil zeggen: minstens een volledige fles) gebruikt. Verder is het nuttig om naast water ook wat waterstofperoxide en een klein beetje ‘moederazijn’ toe te voegen; dit laatste versnelt het fermentatieproces. En heb je nu toevallig nog scoby van je kombucha, dan kun je ook deze inzetten. Doe dit alles in een schone glazen pot, bedek dit met een schone kaasdoek en zet het in een relatief warme ruimte van je huis.

En dan?

Verder is het dus gewoon een kwestie van geduld: minstens een maand om precies te zijn. Daarna kan het proeven beginnen. Is de smaak nog niet helemaal zoals deze moet zijn? Laat de azijn dan nog een paar weken langer staan en proef daarna opnieuw, en opnieuw.

Wees jezelf bewust van het feit dat een goede zuurbalans tijd kost. Laat je dus niet ontmoedigen als je zelfgemaakte azijn niet meteen smaakt zoals je verwacht. Fermenteren is niet alleen een kwestie van experimenteren, het is ook heel normaal dat de ene batch beter uitdraait dan de andere.

Toch liever nog eens stap voor stap de werkwijze en de exacte hoeveelheden van de ingrediënten nalezen? Op Epicurious staat het basisrecept voor zelfgemaakte azijn van leftover wijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.