Bij R21 eet je op één van de mooiste plekken in Amsterdam waanzinnige gerechten
Restaurant 21 (R21) is het eerste restaurant van chef Orlando David die eerder de sterren van de hemel kookte in zaken als Oud Sluis*** en Envy. Culy schoof aan en ontdekte een elegant restaurant met verfijnde gerechten, een verrassend hoofdgerecht en waanzinnige wijnen.
Wie de schoonheid van de Amsterdamse binnenstad in optima forma wil aanschouwen, moet goed zijn best doen. Niet struikelen over een berg afval of verdwaalde toerist kost wat moeite, maar zélfs in het 750 jaar oude centrum zijn er plekken te vinden waar je de hoofdstad even helemaal voor jezelf hebt.
Op steenworpafstand van de Montelbaanstoren zit Restaurant 21, verstopt in een monumentaal pand. Na een maandenlange verbouwing opende chef Orlando David vorig jaar zijn eigen zaak op de voormalige plek van restaurant Greetje.
Chef Orlando David
Wie ooit bij Greetje is geweest, zal weinig terugzien van die plek, op één ding na: de bar. Die staat nog steeds op dezelfde plek – is zelfs in ere hersteld – en tref je gelijk bij binnenkomst. Wie geluk heeft, bemachtigt een rustig plekje met uitzicht op de oude verdedigingstoren of de Uilenburgergracht. Met zo’n uitzicht sta je als restaurant al direct met 1-0 voor.
Aan ervaring geen gebrek bij de Chileens-Colombiaanse chef. Na 21 jaar in loondienst te zijn geweest bij verschillende toprestaurants als Envy en Oud Sluis***, is het nu tijd om zijn visitekaartje onder zijn eigen naam af te geven.
Avontuurlijk 6-gangen menu bij R21
Orlando serveert een menu dat geïnspireerd is door zijn ervaring en reizen. Verwacht dus geen gerechten die allemaal in één bepaalde wereldkeuken thuishoren, maar een mix van allerlei stijlen die verrassend goed bij elkaar passen.
Vanavond eten we het 6-gangen chef’s menu en starten we met een gerechtje met makreel, rettich, radijs en een romige citroencrème. Gevolgd door een tot een roos gevouwen koolraap die gevuld is met een salsa van quinoa en groene asperge.
Waanzinnige wijnen
De barbecue-zeebaars heeft een lichte rooksmaak en is perfect gebakken. Samen met de crème van doperwten en het lamsoor is dit gerechtje uitstekend in balans en erg smaakvol.
Alles over lamsoren: de ziltige groente die niks met lammetjes te maken heeft
De gerechten zijn stuk voor stuk prachtig opgemaakt en worden vergezeld door fantastische wijnen. Die zijn zó lekker dat het de gerechten naar een ander niveau tilt. Complimenten aan het personeel, dat uitstekende kennis van zaken heeft en precies de juiste toon aanvoelt.
Dan volgt een klassiek seizoensduo: witte asperge en cantharellen, vergezeld door een stukje gelakt lam. Het lam is mals en heeft een subtiele glans van de lak, de asperge is kort gebrand en perfect gegaard.
Buikspek met ballen
Wie bij R21 eet, praat na afloop over één ding zeker na: het buikspek met mole. Zacht, vet op de goede manier en met een Mexicaanse saus die verdieping en pit geeft. Naast het varkensvlees wordt een cocktail van mezcal geserveerd. Een combinatie die je met een flinke kick voorbereidt op het dessert.
Wanneer mogen we weer?
Gelukkig is het dessert geen suikerbom, maar een frisse afsluiter. Rabarber, een luchtig melkkoekje en een rozenvinaigrette. Fris, bloemig en lichtzoet: een perfecte tegenhanger voor het eerder geserveerde buikspek.
R21 is zo’n plek waar je naar buiten loopt en denkt: wanneer gaan we weer? Naast een chef’s menu kun je er je er ook à la carte eten en ben je vooral benieuwd wat chef Orlando nog meer op het bord tovert. Daarvoor banen we ons maar al te graag een weg door het centrum.
Meer hotspots:
- Vet lekker en lekker vet eten bij Rooie Nel in Utrecht
- Hidden Gem in Rotterdam is het best bewaarde geheim van de havenstad
- Silk is het nieuwe restaurant van het brein achter het mega populaire Salvo