Redactie
Redactie Inspiratie 10 apr 2014
Leestijd: 1 minuut

Alles over Worcestershiresaus

Worcestershiresaus (ook wel Worcestersaus genoemd) is een authentieke saus die wij altijd in de Culy-keuken hebben staan. De saus wordt vaak als smaakmaker gebruikt in allerlei gerechten.

De oorsprong van het merk Lea & Perrins, de makers van  Worcestershiresaus, is niet helemaal duidelijk. Er gaan verschillende verhalen de rondte, bijvoorbeeld dat het recept afkomstig is van een edelman uit de Engelse streek Worcestershire. Hij nam bepaalde specerijen mee uit India en een recept bedacht. De heren John Wheeley Lea en William Henry Perrins, twee apothekers die samen een drogisterij hadden, mixten daarna de kruiden met andere ingrediënten samen tot een saus.

Hoe spreek je het nu uit? De een zegt ‘woes-tur-sôs’, de ander ‘woes-tur-shur-sôs’

Toen de heren aan de slag gingen met dit recept bleek de saus veel te sterk. Ze lieten de pot een paar jaar in hun kelder staan. Toen zij hier weer kwamen vanwege ruimtegebrek in hun drogisterij, besloten ze het mengsel opnieuw te proeven. Het mengsel was gaan gisten en veel milder geworden. In 1838 verkochten zij de eerste flessen Lea & Perrins Worcestershiresaus en al snel gingen de flesjes de hele wereld over.

Bron: Flickr

Ingrediënten

Het recept van Worcestershiresaus is een strikt bewaard geheim. Maar we weten wel wat voor ingrediënten in deze saus zitten: moutazijn, geestrijkazijn, stroop, maissiroop, chilipepers, sojasaus, peper, tamarinde, ansjovis, uien, sjalotjes, kruidnagels en knoflook.

Over de hele wereld wordt de saus inmiddels door andere merken gemaakt. Maar het echte originele merk is toch echt Lea & Perrins.

Lekker in…

Worcestershiresaus hoort uiteraard in een caesarsaladefilet américain en door steak tartare. Maar doe de saus ook eens door een Bloody Mary of in je favoriete eiersalade. Of maak er zelf de perfecte BBQ saus mee.

Bron: Flickr

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.