Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 19 feb 2023
Leestijd: 2 minuten

Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan? (en nee, niet van Julius Caesar)

Er zijn van die lunchklassiekers waar je nooit genoeg van kunt krijgen. De Caesar salade is er onmiskenbaar één van. Het zou best ‘s kunnen dat ook jij vermoedt dat de salade zijn naam dankt aan de welbekende keizer Julius Caesar. Maar niets is minder waar, want de beste man heeft precies niks met deze salade van ijsbergsla, ansjovis, kip en parmezaan te maken. Waar de naam dan vandaan komt? Die uitkomst blijkt verrassender dan je denkt.

Caesar salade: waar komt toch die naam vandaan?

De salade vindt z’n oorsprong namelijk niet in het Romeinse Rijk maar in Mexico, waar een Italiaanse immigrant en restaurateur genaamd Caesar Cardini zijn Amerikaanse restaurantimperium besloot uit te breiden.

Tijdens een overvolle Fourth of July in 1924 (!) ging Caesar volledig door z’n voorraad heen waardoor hij creatief moest zijn met wat er nog wel was. En dat waren romainesla, kip, brood, Parmezaanse kaas, knoflook, olijfolie, limoen en ei. Voor het dramatische effect besloot hij deze aan tafel klaar te maken. De Caesar salade was geboren.

Caesar salade met kip en spek
Bron: Culy.nl

Hollywood

Hoe zo’n geïmproviseerde salade zijn weg vindt naar de rest van de wereld? Dat kwam volgens Caesar doordat een schrijver van Paramount Pictures zo enthousiast werd dat hij ‘m introduceerde bij vooraanstaande restaurants in Hollywood. En als je salade eenmaal Hollywood heeft gezien, is de stap over de grens natuurlijk een – jawel – eitje.

De ontwikkeling van de Caesar salade

De klassieker werd door de jaren heen bijgeschaafd, waarbij de ansjovis enkele jaren later een belangrijke rol kreeg toebedeeld. Ook de essentie van de dressing evolueerde door de jaren heen. Naarmate de salade geografisch gezien naar boven verschoof, werd de limoen bijvoorbeeld ingeruild voor de citroen.

Foto van caesar pizza met kip

Recept Caesar salad

Zoals het een echte klassieker betaamd, zijn de discussies stil gaande over wat nou écht een goede Caesar salade is. Er valt immers een hoop te variëren met bereiding, compositie en ingrediënten. Door de jaren heen aten wij versies die varieerden van sappige kippendijen tot slap gepaneerde kipfilets en van kant-en-klare supermarkt croutons tot perfect gebakken zuurdesem-exemplaren. Uiteraard geven we je een paar ideeën die je alvast op weg kunnen helpen, ons devies is dan ook vooral: maak ‘m hoe jij ‘m het lekkerst vindt.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.