Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 4 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

22x de lekkerste gerechten met rijst die je geprobeerd moet hebben

Als we ervoor gaan, dan doen we het goed: aangezien onze liefde voor rijst groot is, koken we vrijwel altijd ‘per ongeluk’ te veel. Want zelfs met rijst van een dag oud valt ontelbaar veel onvergetelijks te maken. Reden genoeg om dit belangrijke lijstje op te stellen. Dit zijn de allerlekkerste gerechten met rijst die je écht een keer moet proberen.

Geloof ons maar, we hebben het al menig keren getest – en dat was beslist geen straf.

22x de lekkerste gerechten met rijst die je geprobeerd moet hebben

Van fluffy verse rijst tot krokant gebakken nasi goreng en van kortkorrelig Japans tot langkorrelige basmati: als je ‘t ons vraagt bestaat er niet zoiets als te veel rijst. De variatie is groot en de keuze reuze; je vindt het allemaal terug tussen onze favorieten. Rijst over? Dit kun je ermee.

Snel & makkelijk

Wordt er vaak gedacht dat rijstgerechten veel moeite of tijd kosten? Met deze lijst bewijzen we het tegendeel. Met weinig ingrediënten, smaakmakers uit de voorraadkast en rijst van goede kwaliteit kom je namelijk al een heel eind. Zeker weten dat hier wat nieuwe favoriete gerechten met rijst voor je tussen zitten.

Ochazuke
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Gebakken rijst

Gebakken rijst als ontbijt mag dan (nog) niet ingeburgerd zijn in de Nederlandse eetcultuur, wij zouden het alleen maar toejuichen. Waarom zou je een boterham met kaas verkiezen boven een dampend bordje krokant gebakken rijst met toppings? Juist. Niet zo’n fan van dat idee; probeer onderstaande rijstgerechten dan eens als diner.

Instant noodles fried rice
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rijst in een bowl

De bowl is inmiddels vast onderdeel geworden van het lunch en diner repertoire en dat is iets waar we geen enkel probleem mee hebben. Lekker overzichtelijk en bij moeilijke eters een perfecte optie om eenvoudig onderdelen weg te laten. Of het nou om een poké bowl of bibimbap gaat: wat ons betreft is rijst een onmisbaar element.

Poke bowl met kokosgarnalen
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Smeuïge rijst

Tuurlijk, iedereen heeft z’n voorkeur: de één wordt wild van knapperige gebakken rijst, de ander kun je wakker maken voor een bord smeuïge risotto. En in die laatste categorie valt nog veel meer te ontdekken. Wat dacht je van een bord supersmaakvolle congee? Waarschuwing: je wilt nooit anders meer.

Congee van zwarte rijst recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over het maken van gerechten met rijst:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.