Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: vegan bibimbap boordevol groenten

In ons artikel over de food trends van 2022 schreven we er al over: de Koreaanse keuken zal het komend jaar nóg meer aan populariteit winnen. Geen wonder: gerechten als kimchi jjigae, bulgogi of japchae zijn púúr comfort food en ook wij zijn er verzot op. Daarom bedachten we een plantaardige variant van één van de meest iconische Koreaanse gerechten. Vegan bibimbap it is!

Het Koreaanse gerecht bibimbap betekent letterlijk ‘gemixte rijst’. Het bestaat dan ook uit een mix van warme rijst met veelal groenten, die in een kom wordt geserveerd met vlees en in het originele recept ook een rauw ei, dat gaart in het warme schaaltje. Ook de gochujang, die Koreaanse gefermenteerde rode peperpasta, is onmisbaar. Toch kun je voor bibimbap vooral ook de ingrediënten kiezen die jij lekker vindt – of die je simpelweg nog in je koelkast aantreft.

Klinkt als een simpel gerecht, maar vaak worden de groenten allemaal anders bereid. Het resultaat is een zalige kom vol spannende smaken en texturen. En da’s precíés waarom deze vegan bibimbap een schoolvoorbeeld is van plantaardig koken op een spannende manier.

vegan bibimbap
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Zo maak je de vegan bibimbap

Kook de rijst. Bestrooi het vegan gehakt met de zwarte peper, meng met de sojasaus en de gochujang en laat marineren.

Maak dan de ingelegde groenten. Zet drie aparte bakjes met deksel klaar en verdeel de radijsjes, komkommer en wortel over de bakjes. Meng ze elk met de suiker en het zout, doe de deksel op de bakjes en schudden maar. Zet de pickles een tijdje opzij, in de koelkast.

Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan en schep ze daarna in een kommetje. Verhit in dezelfde pan een klein beetje sesamolie en bak de shiitake in ongeveer 3 minuten gaar. Doe er een scheutje sojasaus bij en schep daarna uit de pan in een kom. Laat het pannetje even staan (die kun je zo weer gebruiken).

Vul je waterkoker en zet alvast aan.

Zet een andere koekenpan op medium vuur. Voeg wat zonnebloemolie toe en bak het vegan gehakt gaar. Haal het uit de pan.

Doe de spinazie in een vergiet of zeef en giet het kokend hete water uit je waterkoker eroverheen. Net zolang tot de spinazie voldoende is geslonken.

Nu kun je de vegan bibimbap gaan opmaken. Schep eerst een laag rijst in de kommen en schep het gehakt in het midden van de kom. Schik alle gerechten rondom het gehakt. Strooi de sesamzaadjes over de spinazie en wat bosui over het gehakt.

Je eet vegan bibimbap door alle ingrediënten in je kom door elkaar te roeren en te mengen met Koreaanse chilisaus (gochujang, te koop in de toko en sommige supermarkten) of eventueel gewone zoete chilisaus.

vegan bibimbap
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Meer uit de Koreaanse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.