Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 21 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: poké bowl met kokosgarnalen, hazelnoot en chili-mayo

Gek op een lekkere poké bowl? Dan moet je deze poké bowl met kokosgarnalen, hazelnoot en chili-mayo een keertje proberen. De krokante garnalen geven een lekkere crunch, de chili-mayo zorgt voor romigheid en hitte.

De ingrediëntenlijst voor deze poké bowl met kokosgarnalen is best lang. Maar zo vinden we ‘m echt het állerlekkerst. Voel je uiteraard vrij om bepaalde ingrediënten weg te laten of te vervangen door wat je in huis hebt.

Kokosgarnalen zijn grote gefrituurde garnalen in een jasje van kokos en panko. Superlekker op je poké bowl, maar ook keigoed als snack op zich. Serveer ze met een partje limoen en sluit een weddenschap af over hoe snel die schaal leeg is.

Poke bowl met kokosgarnalen
Nancy van Batenburg voor Culy

Poké bowl met kokosgarnalen

Maak eerst de sushirijst. Spoel de rijst af onder stromend water, tot het water helder is. Doe de rijst met 400 ml water in een pan en breng aan de kook. Kook de rijst 15 minuten op laag vuur, leg het deksel op de pan en zet het vuur uit. Laat de sushirijst zo 10 minuten staan.

Verwarm in een ander pannetje de rijstazijn, suiker en zout tot alles is opgelost. Schep door de sushirijst en laat afkoelen.

Zet alle ingrediënten voor de poké bowls klaar. Roer de sojasaus door de sojaboontjes. Meng de sriracha door de mayonaise en proef of de chilimayo naar je zin is.

Klaar? Dan gaan we nu de kokosgarnalen maken. Zet drie schalen klaar: eentje met het rijstmeel, eentje met de losgeklopte eieren met zout en een derde met de panko, kokosrasp en cayennepeper.

Haal de gepelde garnalen achtereenvolgens door het rijstmeel, het ei en het panko-kokosmengsel. Ze moeten goed bedekt zijn. Leg ze zolang op een vel bakpapier tot alle garnalen een kokosjasje hebben.

Schenk een flinke laag olie in een pan (3 centimeter hoog zou goed moeten zijn) en verhit de olie. Test met een stukje brood of de olie heet genoeg is: het stukje brood moet er rap krokant en goudbruin uitkomen.

Bak de garnalen in porties (niet teveel tegelijk, want dan koelt de olie af) in ongeveer een minuut goudbruin. Schep ze met een schuimspaan uit de hete olie en laat ze uitlekken op een driedubbele laag keukenpapier.

Maak de poké bowls op en leg de krokante kokosgarnalen er bovenop. Serveer met de chilimayo.

Meer recepten voor poke bowls:

Poke bowl met kokosgarnalen