Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 2 okt 2019
Leestijd: 3 minuten

Culy Homemade: congee met spinazie en chili-olie

Voel je je verkouden, grieperig of gewoon niet zo fit? Deze congee met spinazie en chili-olie is de reddingsboei die we je toewerpen. Dit Chinese rijstgerecht bevat bevat kippenbouillon en gember: twee krachtpatsers die je er binnen no time bovenop helpen. En dan voegen we ook nog spinazie toe voor een vitamineboost.

Congee houdt het midden tussen een hartige rijstepap en rijstsoep. Er zijn mensen die niet zo houden van de textuur van congee. Maar er zijn ook mensen die juist dol zijn op die textuur (kun je raden tot welke categorie wij behoren?). Congee heeft namelijk iets uitermate troostends. Als we iets onder de leden hebben, willen we niets anders eten dan congee.

De chili-olie komt ook uit de Chinese keuken: die kun je in de meeste grote supermarkten inmiddels wel vinden. En anders scoor je ‘m in ieder geval bij de toko. Tip: heb je erg last van je buik, voeg dan maar een heel klein beetje chili-olie toe, for obvious reasons.

Eet je vegetarisch? Vervang de kippenbouillon dan door groentebouillon of paddenstoelenbouillon.

Congee met spinazie
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Congee met chili-olie en spinazie

Kook de rijst gaar in een grote soeppan. Door de rijst eerst alvast gaar te koken, breekt ‘ie sneller af voor je congee. En dat willen we. We kiezen voor een grote pan, omdat je die na het koken van de rijst kunt blijven gebruiken voor de congee.

Breng een volle waterkoker aan de kook.

Giet de rijst eventueel af als dat nodig is, roer door en voeg de geraspte gember toe. Giet nu kokend water uit de waterkoker op de rijst, tot de rijst helemaal onderstaat. Voeg het bouillonblokje toe.

Breng aan de kook, zet het vuur daarna heel laag en laat de congee in ongeveer 30 minuten tot een uur stuk koken tot een romige rijstpap. Hoe ver je de rijst wil laten stuk koken is aan jou; sommige mensen houden van iets meer textuur (dus iets meer rijstkorrel) in hun congee. Wij houden meestal 45 minuten aan.

Het is belangrijk dat je tussendoor af en toe roert, om te voorkomen dat de rijst aan de bodem van de pan gaat kleven. En houd een waterkoker met warm water bij de hand; je zult regelmatig meer water moeten toevoegen.

Als de congee klaar is, roer je er de sojasaus doorheen. Voeg dan ook de spinazie toe, in beetjes, tot alles is geslonken.

Schep de congee in kommen, druppel de chili-olie eroverheen en garneer met de bosui. Ook lekker (en klassiek): leg een rauwe eidooier op de congee met chili-olie. Roer die door de congee heen om ‘m een beetje te laten garen en lepel de congee dankbaar naar binnen. Of gebruik een gepocheerd eitje.

Tip: wil je de restjes congee de volgende dag opwarmen? Doe ze dan in een pannetje en voeg wat kokend water toe om de congee ‘losser’ te krijgen.

Meer fijne recepten als je ziek bent:

Congee met eidooier / recepten met eidooiers
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.