Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 nov 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: congee met gember, kip en crispy knoflook

Congee is een Chinese rijstepap, die vaak ook hartig wordt geserveerd. Deze variant met véél gember, kip, knapperige schijfjes knoflook, rode peper en koriander gaat je favoriet worden.

Sla deze congee op in je receptenboekje, want dit is zo’n recept dat vaak van pas komt. Het is doodeenvoudig te maken, altijd lekker en perfect als je ’t koud hebt (herfst!) of ziek bent (herfst!). Officieel is het zelfs een ontbijtgerecht, maar wij eten het graag als avondmaaltijd.

Vanwege het hoge gehalte aan knoflook in dit recept is het misschien wel handig om de volgende dag geen afspraken te plannen. Daarentegen: daar heb je zelf toch geen last van.

Congee: de Chinese variant op rijstepap

Culy homemade congee
Nancy van Batenburg voor Culy

Het recept voor de congee

Kook de rijst in 10 minuten gaar en laat ‘m daarna net zo lang staan met de deksel erop. Dit geeft je mooi de tijd om de kip en de andere ingrediënten alvast te snijden. Zet je waterkoker aan.

Giet kokend water bij de rijst (totdat alles onderstaat is genoeg) en laat de rijst met het bouillontablet, een scheut vissaus en sojasaus (naar smaak), gember en de kip 30 minuten zachtjes doorkoken. De rijst moet in feite stuk koken, zodat ‘ie de structuur van rijstpap krijgt.

Check af en toe even of je de rijst moet roeren, zodat ‘ie niet (te erg) aan de bodem gaat plakken. Houd een beetje kokend water achter de hand, voor het geval het water al helemaal is opgenomen, maar de congee nog niet klaar is.

Bak ondertussen de schijfjes knoflook in een laagje olie op matig vuur tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat ze uitlekken op een stukje keukenpapier. Bewaar de olie in een kommetje, want je hebt nu tegelijk knoflookolie gemaakt.

Meng in een apart bakje de ringetjes rode peper met de azijn. Zet de gehakte koriander ook klaar in een apart bakje. Doe de afgekoelde crispy knoflookschijfjes bij de knoflookolie.

Zodra de rijst klaar is, breek je boven elk kommetje een (rauw) ei. Bedek het ei met de hete rijst en laat een paar minuten staan. Roer het daarna door elkaar, om het ei te laten stollen. Stolt je eitje niet snel genoeg? Dek je kommetje dan even af, bijvoorbeeld met een omgekeerd bord.

Maak je congee af met een flinke hand koriander en de krokante knoflook en sprenkel er wat van de rode peper in azijn overheen.

Meer congee recepten:

Culy homemade congee

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.