Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 13 okt 2022
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: ochazuke (snelle Japanse rijst met zalm en groene thee)

Ochazuke is een Japans gerecht waarbij groene thee gebruikt wordt om over rijst heen te gieten. Met die eenvoudige handeling creëer je een soort hartige rijstsoep, die nog lekkerder wordt met zalm en andere toppings. Hoewel het er best spectaculair uitziet, heb je er in feite amper werk aan.

Praktisch alle ingrediënten voor deze ochazuke vind je in de supermarkt. Het enige waar je even voor naar de toko moet, is shichimi togarashi. Dit Japanse zevenkruidenpoeder bevat onder meer chili, sesam en gember en geeft je zalm in een handomdraai meer smaak. Kun je ‘t niet vinden? Vervangen door gewoon chilipoeder en wat sesamzaadjes kan ook.

Ochazuke
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ochazuke maken

Doe de schijfjes snackkomkommer in een bakje en voeg er een scheut mirin en een scheut rijstazijn aan toe. Roer goed en zet even in de koelkast.

Kook de sushirijst volgens de verpakking. Klaar? Voeg er een theelepel sojasaus aan toe en roer goed.

Verhit een scheut plantaardige olie in een pan en bak de zalmfilet langs beide kanten kort aan. De binnenkant mag nog wat rosé zijn, dat is lekker.

Schep de rijst in een kom of diep bord en leg de zalmfilet daar bovenop. Bestrooi de zalm met shichimi togarashi. Maak af met het zeewier en de bosui. Lepel ook de zalmeitjes en snackkomkommer naast de zalm.

Zet een kopje van de matchathee en schenk dat ten slotte bij de rijst, zodat die net onderstaat. Serveer de ochazuke onmiddellijk.

Ochazuke
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.