Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 8 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: rijstbowl met krokante tempeh in gochujang

Voor krokante tempeh mag je ons sowieso wakker maken, maar voor deze tempeh in gochujang al helemáál. Deze Koreaanse chilipasta geeft deze geliefde (vegan) vleesvervanger een superfijne kick. Lekker in een rijstbowl met groenten, koriander en pinda’s.

Wij serveren deze krokante tempeh in gochujang met een portie snel ingelegde komkommer en rauwe plakjes radijs. Maar je kunt er natuurlijk ook een andere groente bij maken. Denk aan een portie spinazie, wat gewokte paksoi of sperzieboontjes.

Nog niet bekend met gochujang? Wij namen dit Koreaanse ingrediënt op in ons lijstje van culinaire trends voor 2022. We verwachten namelijk dat je het – à la miso – op nog veel meer menukaarten zal gaan tegenkomen.

Culy Homemade: spruitjes met gochujang en bruine boter

Krokante tempeh met gochujang
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Rijstbowl met krokante tempeh in gochujang

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Maak eerst de zoetzure komkommer. Meng alle ingrediënten in een bakje. Doe het deksel erop, schudden en zet weg tot gebruik.

Snijd de radijsjes in dunne plakjes en zet ze opzij. Snijd de lente-ui in dunne reepjes en leg ze in en bakje met koud water (dan gaan ze zo leuk omkrullen). Hak de koriander fijn en zet opzij en doe hetzelfde met de pinda’s.

Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking en houd zolang warm.

Breek de tempeh met je handen in stukjes.

Verhit twee eetlepels zonnebloemolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de stukjes tempeh goudbruin aan een kant en roer dan even om ook de andere kant bruin te laten bakken. Schep de goudbruine stukjes tempeh met een schuimspaan uit de pan en laat ze even uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi meteen met zout.

Meng voor de marinade de gochujang en alle andere ingrediënten in een ruime kom. Schep er twee eetlepels van de marinade uit in een bakje en zet dat apart. Hussel de gebakken stukjes tempeh door de rest van de marinade en spreid ze daarna uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Laat ze 10 minuten bakken in de voorverwarmde oven.

Verdeel de gekookte rijst over vier kommen. Schep de blokjes tempeh erop en druppel de achtergehouden gochujang-marinade eroverheen. Leg de komkommer en radijsjes aan de zijkant. Bestrooi met de lente-ui, de pinda’s en de koriander.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.