Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Kooktips 4 sep 2023
Leestijd: 2 minuten

Dit is hoe je veel meer smaak uit je tomaten haalt

Tomaten zijn lékker! En dan bedoelen we die sappige, perfect zoete tomaten die smaken alsof je ze net van de tomatenstruik in Toscane hebt gehaald – niet de smakeloze variant die (helaas) te vaak op ons bord belandt. Gelukkig bestaan er een paar simpele hacks om veel meer smaak uit je tomaten te halen.

En we durven te wedden: eenmaal je deze tips toepast gaat je levenskwaliteit er alleen maar op vooruit.

Kamertemperatuur please

Veel mensen hebben de neiging om groenten steevast in de koelkast te stockeren. In sommige gevallen is dat alleen maar zonde, want koude temperaturen halen veel weg van de smaak. Tomaten zijn dus sowieso lekkerder als je ze op kamertemperatuur bewaart.

Bang dat je last krijgt van fruitvliegjes? Bewaar ze dan toch in de koelkast, maar haal ze er een paar uur voor je ze gaat bereiden uit. Jep, dit is een heel kleine ingreep en jép dit smaakverschil ga je proeven.

geroosterde tomaten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Masseren die handel

Om vervolgens het meeste smaak uit je tomaten te halen, is het belangrijk dat je de sappen die in de tomaten zitten laat vrijkomen. Dat kan heel makkelijk door de tomaten te halveren (of in kleinere stukjes te snijden) en ze in een kom te masseren met je handen. Op die manier komen de sappen vrij en krijgt je gerecht veel meer smaak.

Deze techniek is vooral geschikt bij tomatensalades zoals panzanella (waarbij de sappen sowieso cruciaal zijn om de stukjes brood zachter te maken) of een eenvoudige tomatensalsa, bijvoorbeeld voor bij een Spaanse tortilla.

Onder de grill

Zoek je een manier om het meeste smaak uit je tomaten te halen in warme bereidingen? Bijvoorbeeld voor bij een lauwwarme herfstsalade, couscous of gewoon als bijgerecht?

Doe de tomaten dan in een ovenschaal en voorzie ze van een royale scheut olijfolie, zout, peper en een snuf suiker. 15 à 20 minuten (afhankelijk van de grootte van de tomaatjes) onder de grill en tadaaa: je hebt van die heerlijk zoete tomaatjes die in je mond knappen als je erin bijt.

De lekkerste recepten met tomaten

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.