Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

18x recepten die vezelrijk eten een stuk makkelijker maken

Het zal je ongetwijfeld ooit geadviseerd zijn: het eten van vezelrijk voedsel. Het is gezond en het geeft een verzadigd gevoel. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. We helpen je een handje met deze recepten om makkelijk én lekker vezelrijk te eten.

Hoef jij het alleen nog te maken. En op te eten natuurlijk.

Met deze recepten is vezelrijk eten een eitje

Omdat wij veel weten over eten, maar voor het broodnodige natuurlijk wetenschappelijke bronnen erop naslaan – zoals we ook deden bij deze eiwitrijke recepten -, raadplegen we Het Voedingscentrum voor de specifieke voordelen van vezelrijk eten.

Wat blijkt: voedingsvezels zijn belangrijke stoffen voor een gezonde spijsvertering. Ze dragen bij aan een verzadigd gevoel na het eten én ze verminderen het risico op verschillende ziekten. Door genoeg volkorenproducten, groenten, fruit, peulvruchten én noten te eten, kom je gemakkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid.

Vezelrijk eten met volkoren producten

Misschien wel de makkelijkste weg: kies eens voor volkoren producten. Wissel je witbrood in voor een volkoren versie – check wel even de ingrediëntenlijst of het daadwerkelijk bruin is door volkoren – en ga voor zilvervliesrijst of bruine rijst in plaats van pandan of basmati. Volkoren spaghetti kan in combinatie met rijke tomatensauzen hartstikke lekker zijn, net als verse volkoren lasagnebladen. Gerechten waarin de pasta de hoofdrol speelt, zijn wat minder lekker met volkoren varianten.

broodje doperwtenspread / smashed peas on toast
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Peulvruchten

Bruine bonen, kikkererwten of linzen: eet je hier genoeg van dan zit het sowieso wel goed met jouw vezel-inname. Maar da’s nog niet alles: ook het hele overige peulvruchtenscala mag de boodschappenlijst op: zowel sperziebonen als zwarte exemplaren dus. En dat betekent veel variatie: van oerhollandse recepten tot smaakbommen uit de Mexicaanse keuken.

Ingelegde rode ui op een tostada
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Vezelrijke noten

Ook geen straf: eet genoeg noten op een dag. Dat kan natuurlijk als een snack, maar minstens zo lekker is om je favoriet in je diner te verwerken. En laten we daar nou net een hele berg ontzettend lekkere en makkelijk recepten van hebben. Of het nou om hazelnoten, cashew of amandelen gaat, een ding is zeker: noten als vezelrijk eten gaat nooit vervelen. Bonuspunten als  je onderstaande rijst en pasta ook nog eens

gebakken bloemkoolsteak
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer over gezond eten:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.