Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelf een borrelplank samenstellen als een Culy: met deze tips kan ‘t niet verkeerd gaan

Het is hard zoeken naar iemand die er niet blij van wordt: de borrelplank. Maar het zelf samenstellen van een borrelplank is een stuk lastiger. Hoe maak je alle eters van een gezelschap blij, waar begin je en vooral: waar eindig je. Met deze tips kun je met geen mogelijkheid de mist ingaan.

Belangrijke disclaimer: het zal een uitdaging worden om zelf niet al de helft op te eten tijdens het samenstellen.

Dé ideale borrelplank helemaal zelf samenstellen: dat doe je met deze tips

Een borrelplank is makkelijk, extreem gezellig en ook handig: er zit voor iedereen wel iets bij. Maar, dan moet je wel weten waar je moet beginnen. Een ding is zeker – en dat is precies waarom een borrelplank zo’n goede keuze is wanneer je bezoek hebt – je zet alles in een keer op tafel, waardoor je erna ook zelf je handen vrij hebt om je slag te slaan.

Valentijns borrelplank
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Een borrelplank samenstellen: het seizoen

Het leukste aan een borrelplank is ook meteen het moeilijkste: de mogelijkheden zijn namelijk eindeloos. Kenden we voorheen alleen de houten plank met enkel kaas, brood, olijven of charcuterie, inmiddels kunnen we alle kanten op.

Maak het jezelf daarom makkelijker door voor een thema te kiezen: kijk bijvoorbeeld naar het seizoen of het weer buiten – zit je buiten in de zomer dan kies je eerder voor frisse zomerse happen, dan op een regenachtige dag voor de open haard. Culy’s Winnie schreef bijvoorbeeld over een exemplaar genaamd ‘Le grand aïoli’: een plank afkomstig uit de Provence, vol met zomerse specialiteiten dus.

Het thema

Nog makkelijker is een thema: zoals een land of streek zijn waar je door geïnspireerd bent geraakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van een Mexicaanse borrelplank met onder andere nachos, verschillende salsa‘s en stukjes maiskolven met kaas en chili? Of eentje met enkel lokale ingrediënten, zoals kaas van de kaasmaker even verderop, ingelegde groenten van de speciaalzaak om de hoek en worst van de lokale markt?

Ook leuk: een ingrediënt als thema, dat bewijst deze borrelplank met vis uit blik maar weer eens. Nadert er een feestdag, dan is het samenstellen van de borrelplank helemaal een eitje. Bijvoorbeeld een exemplaar voor Sinterklaasavond of voor Valentijnsdag.

antipasti borrelplank kerstkrans
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Variëteit

De belangrijkste criteria voor de borrelplank komen verder vooral aan op creativiteit én variëteit, waarbij je in ieder geval erop moet letten dat iedereen makkelijk zijn of haar portie eraf kan pakken.

Het leukste is dan ook dat er wat warms en wat kouds op staat, en er zowel snacks zijn die je zo kunt eten of die je nog in een saus kunt dippen. Sommige elementen haal je kant-en-klaar, denk aan lekkere chips of olijven, andere maak je zelf.

Ga je voor de staande ovatie? Denk dan ook aan de presentatie: in plaats van alles zo maar op een plank te werpen, kun je werken met verschillende kleuren in producten maar ook in servies en bestek. Minder tijd om zelf in de keuken te staan? De vorm van deze antipasti-borrelplank voor de feestdagen maakt van kant-en-klare items nog steeds een schilderij.

Meer recepten voor op de borrelplank:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.