Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Recepten 19 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten

Denken we aan tahin, dan denken we aan die zaligmakende licht beige sesampasta. Je weet wel, die pasta die we door een curry, baba ghanoush of hummus roeren. Gelukkig is Ester Erwteman net ook zot van tahin en schreef ze er een heel boek over. Vol met recepten waarin de fancy sesampasta de show steelt. Culy mag ‘t recept voor een heerlijke geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, cashewnoten en tahin met je delen.

Ester Erwteman over haar boek Tahin

Ester: “Tahin, tahini, techina – het is eigenlijk allemaal hetzelfde. Hoe je het ook schrijft en uitspreekt; tahin is sesamzaad gemalen tot sesampasta. Zowel in het Hebreeuws als in het Arabisch is het woord tahin afgeleid van de stam ןחט ن ح ط Ṭ-Ḥ-N, dat als werkwoord .tahana, ‘vermalen’ betekent ,نحط ןוֹחט ִל.

Voor sommigen is het eten van tahin net zo normaal als het eten van een broodje pindakaas, voor anderen is het pas bekend geworden sinds het de status van een superfood heeft gekregen en niet meer weg te denken is uit menig natuurwinkel. Voor mij is tahin geen nieuw ingrediënt, maar de manier waarop ik het sinds een aantal jaren in mijn keuken gebruik zeker wel.

Mijn hele leven ken ik tahin van de koosjere winkel, in plastic bakjes, eindeloos houdbaar met een sterke geur van knoflook. Het was dan ook niet mijn favoriete ingrediënt, tot ik in Israël woonde en kennismaakte met pure tahin. Bij het proeven van de zijdezachte, licht notige, tikje bittere sesampasta was ik verkocht.

Volgens de legende is de zin ‘Sesam, open u’ de toegang tot de schat. In TAHIN laat ik zien dat de sesam zélf de schat is.”

geblakerde courgettesalade uit Tahin
Bron: Elvan Ünlü

Geblakerde courgettesalade met yoghurt, manouri, tahin en cashewnoten

Leg de courgettes in hun geheel op de wondergrill of rechtstreeks in de vlam van de grootste pit van je gasfornuis. De courgettes hebben ruim de tijd nodig om te garen en te blakeren. Draai ze geregeld om en zorg dat ze aan alle kanten goed zwartgeblakerd en van binnen gaar zijn.Laat de courgettes afkoelen en verwijder de zwarte schil. Verwijder zo veel mogelijk zwart, maar spoel de courgettes vooral niet af met water, anders spoel je een hoop van de smaak weg.

Meng de yoghurt met de tahin en een halve theelepel (Maldon) zout. Brokkel de manouri-kaas en meng deze met de yoghurt.

Hak de courgettes in grove stukken en verdeel over een platte schaal. Verdeel het yoghurtmengsel over de courgettestukken.

Rooster de cashewnoten en hak ze grof, verdeel over de courgette samen met de rode ui. Verdeel als laatste de peterselieblaadjes erover en bestrooi de courgettesalade met de sumak en wat extra (Maldon) zout.

cover Tahin Ester Erwteman
Bron: Elvan Ünlü

> Tahin van Ester Erwteman (Fontaine Uitgevers) is nu te koop 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.