Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 jan 2021
Leestijd: 2 minuten

Eiwitten over? Dit zijn handige recepten met eiwitten

In sommige recepten heb je alleen de dooiers van eieren nodig. Gevolg: je blijft achter met een portie eiwitten. Maar gooi deze in geen geval weg, je maakt er immers nog de lekkerste dingen mee. Kijk maar naar deze recepten met eiwitten.

Tip: hou wel even goed bij om hoeveel eiwitten het gaat, zodat je met de volgende recepten aan de slag kunt. Heb je geen idee meer? Een eiwit weegt gemiddeld 35 gram; dit kun je eventueel ook afwegen.

> Ook handig: Culy’s Tips & Tricks: supersnel eieren scheiden

Handige recepten met eiwitten

1. Sorbet

Sorbet maken is helemaal niet moeilijk en het is een goede manier om restjes eiwitten mee op te maken. Deze sorbet van Prosecco en citroen is bijvoorbeeld erg lekker.

2. Meringues

Zeg je eiwitten, dan zeg je meringues. Want wát een geweldige uitvinding zijn deze schuimpjes toch! Voor meringues hebben we een aantal toffe recepten (die allemaal even lekker zijn):

meringues met salted caramel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Cocktails met eiwitten

Hou je van cocktails? Goed nieuws: voor heel wat cocktails heb je eiwitten nodig. Dit is met name voor de ‘sours’: whisky sour, amaretto sour, Pisco sour, Gin Fizz… Shaken maar!

4. Zoutkorst met eiwitten

Vis in zoutkorst (of vlees in zoutkorst, of groenten…): het is zo’n heerlijk makkelijk gerecht en tóch pak je er keer op keer mee uit. Grof zeezout wordt hiervoor gemengd met eiwitten en in een laag aangebracht over het ingrediënt naar keuze.

> Lees hier: Gerechten bereiden met zoutkorst: handige tips & tricks

vis in zoutkorst
Bron: David Loftus

5. Kokosmakronen

Voor deze kokosmakronen heb je alleen maar de eiwitten en dus geen eidooiers nodig. Perfect.

kokosmakronen met chili en limoen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

6. Omelet met eiwitten

Een omelet maken met alleen eiwitten? Kan prima. Je kunt door eiwitten eventueel nog wat kurkuma en/of kerriepoeder roeren voor een geel kleurtje en meer smaak. Natuurlijk kun je er ook groenten in verwerken, of maak er een lekkere zeekraalomelet van.

7. Pavlova

Pavlova is zo’n toetje dat altijd indruk maakt (en waar iedereen van houdt). In feite is het één grote meringue die je belegt met ander lekkers. Zo hebben we een geweldig recept voor banoffee pavlova’s met salted caramel of voor een klassieke pavlova met bosvruchten en muntstroop. Om ter lekkerst.

makkelijkste herfstrecepten
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Meer ideeën voor in de keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.