Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 3 mrt 2020
Leestijd: 2 minuten

Yoghurttaart zonder bodem van Janny van der Heijden

Janny van der Heijden weet wat lekker is. Ze is de ultieme culinaire kenner, die we vooral kennen van haar optreden als jurylid in Heel Holland Bakt. In haar nieuwe kookboek Ovengerechten deelt Janny 50 recepten die je klaarmaakt in de oven. Zoals deze yoghurttaart zonder bodem die je nú wil bakken.

In haar boek Ovengerechten (50 zoete en hartige baksels) deelt Janny recepten die zowel goed te doen zijn, maar toch iets speciaals hebben. Van dubbelgebakken soufflé via mosselen uit de oven naar parmesan biscotti.

Heel tof vinden we haar recept voor yoghurttaart zonder bodem. Vergelijkbaar met een cheesecake, maar dan zonder bodem. En met heerlijke muntsuiker die eroverheen gaat.

Janny: “Dit recept is van mijn overleden Griekse vriend en kookboeken­schrijver Nikos Stavroulakis, die net als Claudia Roden veel schreef over de Joodse Levant-keuken. De taart zakt na het bakken een beetje in, maar dat is de bedoeling, dus schrik niet.”

Yoghurttaart zonder bodem
Bron: Ovengerechten

Recept voor yoghurttaart zonder bodem

Verhit de oven tot 180 °C.

Pers de citroen uit, zeef het sap eventueel en rasp de helft van de schil.

Splits de eieren. Mix de eidooiers met de suiker tot een lichtgele crème. Klop er de bloem, Griekse yoghurt, citroenrasp en het -sap door.

Vet de taartvorm in met roomboter of olijfolie.

Sla de eiwitten stijf en spatel ze door het yoghurtmengsel (eerst een beetje van het yoghurtmengsel door de eiwitten, vervolgens de eiwitten op de yoghurt laten glijden en mengen). Schep dit in de ingevette vorm, schuif de vorm in de voorverwarmde oven en bak de taart gaar in 50 tot 60 minuten. Haal de vorm uit de oven en laat enigszins uitdampen.

Stamp intussen voor de muntsuiker de muntblaadjes met de suiker in een vijzel tot een mooie groene strooisuiker.

Stort de yoghurttaart en serveer warm of koud. Garneer met de muntsuiker.

Variatie:

  • Lekker met een siroop op basis van 150 milliliter water, 250 gram suiker, 1 eetlepel citroensap en de schil van een onbespoten
    sinaasappel.
  • Of besprenkel met een siroop van 150 milliliter water, 250 gram suiker en 1 flinke tak rozemarijn. Haal de rozemarijn pas op
    het allerlaatste moment vóór het serveren uit de siroop.

Tip: Wanneer de taart au bain-marie wordt gebakken is de structuur nóg zachter en de kleur iets lichter.

Ovengerechten – 50 zoete en hartige baksels – van Janny van der Heijden (Nijgh & Van Ditmar) is nu te koop voor € 20,- euro. 

Meer van Janny: