Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 14 mrt 2024
Leestijd: 5 minuten

Verzamel ze allemaal: dit zijn de lekkerste dumplings van over de hele wereld

Gebakken, gestoomd, gefrituurd of gekookt: bijna elk land kent z’n eigen dumpling, maar wereldwijd zijn er op dumplingvlak meer verschillen dan overeenkomsten. Je raadt het al: een favoriet kiezen wordt lastig. Hoog tijd dus voor wat meer kennis over dit goddelijk gevulde deegpakketje: want dit zijn de lekkerste dumplings.

Dus pak een portie dumplings erbij en genieten maar.

Kantonese cha siu bao

We starten in China met Kantonese gestoomde dumplings. De fluffy broodjes zijn gevuld met cha siu: geroosterd varkensvlees en staan steevast op de dimsum menukaart.

Cha siu bao
Pixabay

Chinese wontons

Ook wontons zijn van origine Chinees en worden vaak gekookt en geserveerd in soep, of gefrituurd met een lekkere dipsaus. De bereidingswijze verschilt per regio en worden vaak gevuld met varkensvlees, maar ook met kip, garnalen, groenten en krab zie je ze volop op de menukaart. Zelf wontons maken? Dat is een eitje met dit stappenplan.

Pittige wontonsoep
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Xiao long bao

Speciale vermelding, want niet eens op extreem veel plekken te krijgen. Deze worden ook wel ‘soep dumplings’ genoemd en zijn razend populair in Shanghai. Ze worden gevuld met een gelei op basis van bouillon, die smelt als ze worden verwarmd wat resulteert in met soep of bouillon gevulde dumplings. Meestal zijn ze gevuld met varkensvlees of een combinatie hiervan met krab. Anthony Bourdain was er al lyrisch over, wij net zo. En zijn ze nou echt zo moeilijk om zelf te maken? Je leest het hier.

xiao long bao soep dumplings
Bron: Pexels

Siu Mai

Je herkent ze vaak aan de mini-wortelblokjes er bovenop: siu mai worden ook wel shumai genoemd, zijn gestoomd en gevuld met garnalen, kip, en/of varkensvlees.

Dumplings
Bron: Unsplash

Har gow

Wanneer je het over dumplings hebt, dan mogen har gow sowieso niet ontbreken. Lastig zoeken naar iemand die er niet enthousiast van wordt: deze dampende schelpvormige dumplings zijn gestoomd en gevuld met grote garnalen.

Disclaimer: hebben we het over Chinese dumplings dan zouden we nog wel even door kunnen gaan. Maar hoog tijd om ook de landgrenzen over te gaan.

Har Gow
Bron: Pixabay

Gyoza

Zeg je Japanse dumpling dan gaat het natuurlijk over gyoza. Deze dumplings worden vaak eerst gestoomd en vervolgens gebakken. De vullingopties zijn eindeloos, we zien het vaak met kip of varkensvlees, maar vegetarische gyoza’s – gevuld met bosui, paddenstoelen, kool, tofu en ga zo maar door – staat inmiddels ook steevast op menig menukaart. Nog leuker: maak eens zelf gyoza’s met dit recept.

gyoza maken
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Manti

Misschien wel een van de lekkerste dumplings: manti. We wijdden er niet voor niets een volledig artikel aan. De Turkse versie is misschien de meest bekende, maar de kleine dumplings – vaak gevuld met rundvlees of lamsvlees en geserveerd met yoghurtsaus – zijn niet weg te denken in meerdere keukens in het Midden-Oosten.

Manti
Bron: Pexels

Momo’s

Deze dumplingvariant zie je veel in Nepal, Tibet en delen van het Noorden van India. Het deeg wordt gestoomd en vaak dikker gemaakt met behulp van gist. Ook worden ze soms in de pan gebakken en ze kunnen, afhankelijk per regio, verschillende soorten vlees of vis bevatten.

Momo
Bron: Unsplash

Samosa’s

Misschien niet de eerste snack waar je aan denkt bij het horen van dumplings, maar Indiase samosa’s vallen toch echt ook onder diezelfde categorie: het zijn immers gevulde deegpakkertjes. Ze hebben een knapperige buitenkant, en zijn meestal gevuld met aardappel, erwtjes, kruiden en soms vlees.

Indiase samosa met groene erwten en aardappel
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Fufu

Door naar weer een ander continent, want ook Midden- en West-Afrika kennen eigen varianten. Gemaakt van zetmeelrijke groenten die tot een soort deeg worden gekneed, vervolgens gevuld met lamsvlees of kip en daarna worden gekookt en geserveerd in combinatie met stoofvlees.

fufu
Bron: Unsplash

Khinkali

Khinkali zijn Georgische dumplings en bevatten in de meeste gevallen vaak gekruid vlees, maar zijn ook te vinden met kaas en kruiden. Ze worden gekookt en lijken veel op ravioli’s of wontons.

khinkali
Bron: Unsplash

Pierogi

We schreven al eerder over deze typisch Poolse hapjes die gevuld worden met van alles en nog wat. Denk aan kaas, aardappels of zuurkool, maar ook paddenstoelen, vlees of – jawel – fruit. Ze worden eerst gekookt en vervolgens gefrituurd of gebakken. Zeker weten een van de lekkerste dumplings die er zijn. Tip: maak eens zelf pierogi met dit recept.

Pierogi met kaas en aardappel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Pitepalts

Pitepals zijn Zweeds en zijn vernoemd naar de plek van ontstaan, namelijk een plaatsje genaamd ‘Piteå’. Je komt ze het meest tegen gevuld met rundvlees en geserveerd met de bekende Zweedse rode-bessenjam of een goede lik boter.

Ravioli

We hoorden je denken: waar blijven ze. Hoewel wij ze eigenlijk niet anders kennen dan pasta, vallen deze gevulde pastabuideltjes stiekem ook onder de noemer dumpling. Zoals je misschien al weet worden ze gevuld met van alles en nog wat, en kan het deeg (afgezien van de aanwezigheid van bloem en ei) ook verschillende ingrediënten bestaan.

Zelf maken? Dit zijn onze favoriete recepten met ravioli.

Herfstige ravioli paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Empanada’s

Lastig om er niet van te houden: empanada’s. Deze Zuid-Amerikaanse snacks hebben misschien nog het meest weg van samosa’s en komen écht in alle soorten en smaken. Van kip tot tonijn en van vega tot garnalen, werkelijk alles is mogelijk. Het deeg is meestal gemaakt op basis van maïs en maakt het geheel comfort food 2.0. Ga vooral zelf eens aan de slag, bijvoorbeeld met dit recept voor empanada’s met tonijn en aardappel.

Empanadas met tonijn en chimichurri
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dumplingrecepten om uit te proberen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.