Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 30 jan 2021
Leestijd: 3 minuten

Gek op dumplings? Maak kennis met Turkse manti

De Japanners hebben gyoza, de Polen hebben pierogi, de Italianen ravioli en de Turken? Zij hebben manti. Maak kennis met dit fantastische gerecht.

Dat de Turkse keuken meer is dan een broodje döner na het stappen, hoeven we je niet meer te vertellen. De Turkse keuken is namelijk veelzijdig, kleurrijk en verrassend. Dat bewijzen gerechten als börek, cilbir en baklava, maar ook manti.

Wat is manti?

Manti is een van oorsprong Turks gerecht, al kom je het ook Midden-Oosterse landen tegen. Het gerecht bestaat uit dumplings met vlees, afgetopt met verschillende sauzen.

De buitenkant van de dumplings bestaat uit een deegje van bloem, eieren, zout en water. De vulling bestaat meestal uit lamsvlees dat op smaak wordt gebracht met specerijen als pul biber, sumak en peterselie. Afhankelijk van het recept wordt manti ook soms met rundvlees gemaakt en iedere chef kruidt de vulling op zijn eigen manier.

De sauzen zijn vaak een mix van tomatensaus, bruine boter, chili-olie en/of yoghurt met knoflook. Je leest het goed: een explosie van smaken en texturen, die samen een waanzinnig lekker gerecht opleveren.

Hoe kleiner de manti…

Het verhaal doet bovendien de ronde dat de grootte van de manti een bepaalde betekenis heeft. Hoe kleiner de manti, hoe specialer je wordt bevonden door de kok. Extreem kleine manti zijn dus een teken van liefde en respect voor de gast.

En terecht, want manti met de hand plooien is een arbeidsintensief klusje dat je niet zomaar voor iedereen zou kunnen opbrengen. Maar wie ooit manti geproefd heeft kan bevestigen: die tijd is het meer dan waard.

En vraag je je af hoe klein zo’n dumpling dan kan zijn? Kijk even naar onderstaand filmpje, eentje waar wij met open mond hebben naar zitten kijken. Zo klein dus.

Manti zelf maken

Gelukkig hebben we momenteel meer dan ooit de tijd om toffe keukenprojecten op te pakken. Manti maken is wat dat betreft zo’n heerlijke culinaire hobby waar je gerust de hele zondag mee kunt vullen. Eerst en bovenal dien je het deeg te maken (al bestaan er ook kant- en klare mantivellen, die je bij sommige Turkse supermarkten vindt) en uiteraard ook de vulling.

Het deeg rol je vervolgens dun uit zodat je het makkelijk kunt snijden in vierkantjes van gelijke grootte. Die vierkantjes vul je met de vulling en plooi je volgens de juiste techniek tot pakketjes. Die pakketjes worden tot slot gekookt. De manti zijn nu klaar om voorzien te worden van een heleboel saus.

Ook die kun je zelf maken. Maak bijvoorbeeld een pittige tomatensaus, chiliboter en maak een portie knoflookyoghurt. In de meeste recepten voor manti (zoals deze) staat zowel beschreven hoe je de manti maakt als hoe je de sauzen maakt.

Waar staat manti op de kaart?

Hoewel wij liefst al onze plannen annuleren om nú een lading Turkse dumplings te plooien, kun je natuurlijk ook terecht bij Turkse restaurants. Manti staat onder meer op de kaart bij Restaurant Konak (Amsterdam), bij Keyf Café & Restaurant (Amsterdam), bij Beymen (Rotterdam), bij Cadir (Den Haag) en bij heel wat andere Turkse restaurants.

Welke de allerlekkerste manti serveert weten we (voorlopig) nog niet, maar laat het je vooral niet tegenhouden om het zelf te ontdekken.

Meer over de Turkse keuken?

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.