Ogechi Chibueze
Ogechi Chibueze Recepten 29 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Culy Homemade: kluski (Poolse aardappeldumplings) met verse pesto

Zin in comfort food, maar op zoek naar iets nieuws? Maak dan eens Poolse kluski met pesto. Deze Poolse aardappeldumplings deden ons een beetje denken aan de Italiaanse gnocchi. Traditioneel worden de zachte dumplings niet gegeten met pesto, maar dat leek ons wel héél lekker. Comfort food ten top.

Nog niet bekend met kluski? Wij ontdekten deze zachte Poolse aardappeldumplings laatst op Instagram. Ze zijn gemaakt van gekookte aardappel en aardappelmeel. Je hebt ze in verschillende vormen en soorten, zoals een soort vermicelli (kluski lane) en ruitvormige ‘luie’ kluski (kluski leniwe). Wij maken ze graag lekker groot en met een kuiltje in ‘t midden. Dat heet kluski śląskie, ook wel Silesische dumpling genoemd.

Alles over kluski: hartverwarmende Poolse dumplings

Kluski / Poolse aardappel dumpling met pesto
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Zo maak je kluski met verse pesto

Breng een pan met ruim gezouten water aan de kook. Kook de aardappelblokjes gaar in 20 minuten. Giet af en laat de aardappels afkoelen.

Stamp de gekookte aardappels fijn, of maal ze in een aardappelrasp. Verplaats de aardappelpuree naar een brede kom samen met aardappelmeel, eigeel en zout. Kneed tot een gladde deegbal.

Bestuif je keukenblad met aardappelmeel en smeer je handen in met neutrale olie, zodat je handen niet plakken aan het deeg. Vorm balletjes ter grootte van een pingpongbal. Druk daarna met je vinger een kuiltje midden in het deegkussentje, en ga verder met de volgende.

Zet opnieuw een pan met ruim gezouten water op en breng aan de kook. Hierin worden de deegkussentjes gekookt. Voeg de kluski toe aan de pan. Doe dit in delen, zodat de aardappeldumplings niet aan elkaar plakken. Blijf ook constant roeren, zo blijven ze niet plakken aan de bodem. Wanneer de kluski omhoog drijft zijn ze klaar, na ongeveer 15 minuten.

Maak ondertussen de pesto. Rooster hiervoor pijnboompitten in een droge pan totdat ze lichtbruin kleuren.

Voeg de pijnboompitten samen met de basilicumblaadjes, Parmezaanse kaas en de knoflook toe aan een keukenmachine. Maal de pesto fijn. Voeg daarna langzaam olijfolie toe tot de gewenste dikte is bereikt. Proef af op zout en peper.

Giet de aardappeldumplings af. Voeg pesto toe aan de kluski en meng goed, zodat ze allemaal bedekt zijn met de pesto.

Verdeel de kluski over de borden en maak af met versgemalen peper.

Kluski / Poolse aardappel dumpling met pesto
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Meer recepten met pesto

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.