Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 13 jan 2020
Leestijd: 3 minuten

Xiaolongbao: alles over deze bijzondere ‘soep dumplings’

Als jij net als wij gek bent op dumplings, dan zou dit je mega enthousiast moeten maken. Vandaag gaan we het namelijk hebben over Xiaolongbao: dumplings gevuld met soep!

Xiaolongbao zijn dumplings gevuld met soep en vleesvulling. Meestal wordt er varkens- of rundvlees gebruikt (ook voor de soep). Maar ook vis (met name krab) is een populaire vulling voor Xiaolongbao.

Ze worden meestal gegeten met een sausje van azijn, sesam en gember.

Ook interessant: Zelf gyoza (dumplings) maken

Twee verhalen

Xiaolongbao betekent letterlijk vertaald: kleine dumpling in een mand (little dumpling in a basket).

Er bestaan twee verschillende soorten versies van Xiaolongbao, de variant uit Wuxi en uit Shanghai. De variant uit Wuxi is zoeter dan de Shanghai-variant.

Er zijn twee verhalen over het ontstaan van Xiaolongbao bekend. Zo zou een man genaamd Huang Mingxian het hebben bedacht in Shanghai, of zou de keizer Qianlong ze hebben geproefd in Wuxi.

Welk verhaal ook precies de origine van Xiaolongbao is, de soep dumplings zijn razend populair in beide steden (en in de rest van de wereld).

Zo wordt het gemaakt

Allereerst wordt het deeg gemaakt. Dit is erg simpel, het bestaat namelijk meestal uit alleen bloem en water. Vervolgens wordt het deeg gekneed, in stukken gesneden en worden deze stukken in kleine rondjes gerold met een deegroller.

De vulling bestaat meestal uit vlees en bouillon. Maar hoe krijg je dan die soep in de dumpling gerold, horen wij je denken. Dé truc is om gelatine aan de bouillon toe te voegen en die te laten opstijven.

Deze bouillon-pudding wordt dan in blokjes gesneden en door het vlees gemixt. De vulling wordt in het deeg gerold en vervolgens wordt de Xiaolongbao gestoomd in een mand van bamboe.

Nadat de Xiaolongbao is gestoomd, is de gelatine weer vloeibaar geworden en heb je dus dumplings gevuld met soep!

In de onderstaande video kun je precies zien hoe Xiaolongbao op professioneel niveau worden gemaakt:

Dit wil ik eten!

Sta jij net als wij ook te popelen om deze bijzondere soep dumplings te proberen? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want je kunt Xiaolongbao bij ontzettend veel Chinese restaurants eten.

Ze staan ook wel bekend onder de namen Siu long pao, Siu long pau en Shanghai-dumplings. Je kunt ze bij de toko kopen en ook online bestellen.

Je eet de dumplings door ze op een lepel te leggen en er een gat in te bijten. De soep zal er nu uitkomen, zodat je het van je lepel kunt slurpen. De dumpling met vulling blijft over en kun je hierna opeten. Een hele ervaring dus!

Uiteraard kun je Xiaolongbao ook zelf maken. In de onderstaande video zie je precies hoe je het zelf thuis kunt maken:

Meer Chinese specialiteiten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.