Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 16 jun 2017
Leestijd: 2 minuten

Char siu: rood, geroosterd varkensvlees uit de Chinese keuken

Char siu (ook wel geschreven als cha siu of cha siew) is een gerecht voor echte lekkerbekken. Het komt uit de Kantonese keuken: één van de bekendste Chinese keukens, uit het zuiden van China. Dit geroosterde varkensvlees herken je aan zijn rode kleur.

Geroosterd

Het wordt ook wel de Chinese variant van babi pangang genoemd, wat natuurlijk net als char siu rood varkensvlees is.

Je treft het aan in dumplings, in bao-achtige gestoomde broodjes, met noodles (dat noemen ze char siu mein) in een kom ramen of in plakjes bij rijst en Chinese groenten. Met dit vlees kun je dus héél veel lekkere dingen maken.

Als je ‘t vertaalt, betekent char siu zoiets als ‘geroosterd aan een vork’. Dit verwijst naar de traditionele kookmethode voor dit varkensvlees. Het werd in lange repen aan een spies geregen en boven open vuur of in een oven geroosterd.

char siu
Bron: Boo Lee

Rode kleur

De kenmerkende smaak komt van de bereiding: die geeft het vlees een typische, barbecue-achtige smaak. Maar ook de marinade zorgt daarvoor. Dat is een mengsel van honing, Chinees vijfkruidenpoeder, hóngfǔrǔ (rode, gefermenteerde tofu – te koop bij de toko), donkere sojasaus, hoisinsaus en rijstwijn of sherry.

Soms wordt ook rode voedselkleurstof toegevoegd om het vlees die bekende rode kleur te geven. Of, in een gezondere variant: rode bietenpoeder of wat gepureerde rode biet.

Je kunt trouwens diverse soorten varkensvlees gebruiken om char siu te maken. De meest gebruikelijke delen zijn buikspek, varkenslende, de hals (procureur), varkensschouder en de spareribs.

char siu varkensvlees
Bron: Alpha

Zelf char siu maken op de bbq

Hoewel char siu van oudsher een gerecht is dat de Chinezen vooral buiten de deur eten – bij eetkraampjes en in restaurants – kun je het thuis heel makkelijk zelf maken. Het marineren van het vlees kost alleen wat tijd.

De marinade is zó gepiept. Daarvoor meng je alle ingrediënten in een steelpannetje en laat je ze een minuutje koken. Daarna afkoelen en klaar is je marinade. Het vlees leg je hier vier tot twaalf uur in te marineren, in de koelkast.

Het vlees kun je daarna grillen op een barbecue. Een paar uur op een temperatuur tussen de 135 en 150 graden. Tussendoor bestrijk je de char siu steeds met de marinade.

Zelf char siu maken zonder bbq

Nog makkelijker: gebruik een stuk buikspek en een oven. Dit recept voor char siu buikspek van 24Kitchen laat zien hoe easy dat is.

Maak de marinade en leg het buikspek er in plakjes in. Laat ze 8 uur marineren in de koelkast. Daarna mag het vlees op 180 graden in de oven: 20 minuten tot een half uur. Tussendoor bestrijk je de stukjes buikspek steeds met de overige marinade.

Snijd de plakken buikspek in plakjes en eet ze bij wat rijst en gewokte groente. Of schep ze op een steamed bun met wat bosui en chili-olie. Ook lekker: snijd restjes char siu in kleine blokjes en maak er deze char siu bao mee.

char siu bao

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.