Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Recepten 18 jun 2024
Leestijd: 5 minuten

Xiao Long Bao (soup dumplings) maken met dit recept van Chilli Chan’s

Toen we een uitnodiging kregen voor een workshop xiao long bao (soup dumplings) maken met Chilli Chan’s dachten we meteen: maar dat is toch heel moeilijk? Toegegeven: de mooiste dumplings uit ons leven hebben we niet gemaakt. Maar lékker dat ze waren…

We sporen je dus bij deze aan om ook eens te proberen om zelf xiao long bao dumplings te maken. De dumplings worden ook wel soup dumplings genoemd omdat er wat bouillon door de vulling gaat. Tijdens het stomen wordt de vulling daardoor supersappig en kun je die helemaal opslurpen. Een groter genot bestaat er haast niet.

Verzamel ze allemaal: dit zijn de lekkerste dumplings van over de hele wereld

@culynl

Xiao long bao maken is de Champions League onder de dumplings. Van @Chilli Chan’s 🌶 leerden we hoe je deze mooie dumplings zélf kunt maken! #dumplings #chillichans #xiaolongbao

♬ Why Why Why Why Why – SAULT

Over Chilli Chan’s

Eyan Chan weet heel goed hoe je deze dumplings maakt, niet in de laatste plaats omdat ze het perfecte vehikel zijn voor haar sauzen. Onder de naam Chilli Chan’s maakt ze heerlijke crispy chilli oil en chilli vinegar dressing (een kant-en-klare dressing op basis van sojasaus, Chinese zwarte azijn, sesamolie en chili-olie) naar het recept van haar Taiwanese moeder. Eyan’s vader komt uit Hong Kong; ze is geboren in Tainan en opgegroeid in Australië.

Wie soup dumplings kent, weet dat ze tot de Champions League der dumplings behoren, want echt simpel is het niet om ze te maken. Wil je dit thuis doen, dan moet je je erop instellen dat je misschien niet de allermooiste exemplaren met 18 plooien schoon aan de haak zult maken. Maar heel eerlijk: doet dat er toe? Want ondanks dat we tijdens Eyan’s workshop best een beetje worstelden met dit proces, bleken de dumplings alsnog goddelijk én zijn we vastbesloten om het vaker te proberen. Het is namelijk ook gewoon een heel leuk werkje. Een beetje oefening baart – ook als het op xiao long bao maken aankomt – toch altijd weer kunst.

Eyan Chan van Chilli Chan's
Chilli Chan's

Zelf xiao long bao (dumplings met soep erin) maken: hoe moeilijk is dat?

xiao long bao dumplings
Chinese food xiao long bao steamed soup dumpling bun Adobe Stock

Xiao long bao dumplings maken: het recept

De vulling en het deeg maken

  1. Begin de avond van tevoren (of zeker 4 tot 6 uur) met het maken van de gelei van de bouillon. Laat de gelatineblaadjes of agar oplossen in de bouillon. Zet het mengsel in een afgesloten bak in de koelkast om op te stijven.
  2. Maak het deeg voor de dumplingvellen. Meng in een klein kommetje het zout door de bloem en roer het water er met je vingers doorheen. Leg het deegje op een licht bebloemd aanrechtblad en kneed het een flinke tijd door, tot het soepel, glad en glanzend is.
  3. Maak een balletje van het deeg, dek het af met plasticfolie en laat het 20 minuten rusten.
  4. Maak ondertussen de bosuigember-pasta in een blender. Stop alles in de blender en pulseer een paar keer tot de ingrediënten goed gemengd zijn. Schep in een afgesloten potje of bakje en zet opzij.
  5. Ga nu verder met de vulling voor de xiao long bao. Meng in een kommetje het gehakt met het zout, suiker, witte peper, sojasaus, sesamolie en het vocht van de bosui-gemberpasta door elkaar. Schep de bouillon-gelei erdoorheen en laat de vulling in 30 minuten koud worden in de koelkast.

Vullen, vouwen en stomen

  1. Ondertussen kun je het deeg uitrollen. Verdeel het deeg met behulp van een digitale weegschaal in porties van 8 gram. Rol er mooie balletjes van. Rol elk balletje vervolgens met een deegroller (wij gebruikten een smalle, kleine deegroller) uit tot een rond dumplingvel met een diameter van ongeveer 9 centimeter. Het velletje moet in het midden iets dikker zijn dan aan de zijkanten.
  2. Schep 18 gram van de vulling in het midden van een dumplingvelletje. Plaats het dumplingvel aan de voorkant van je linkerhand en gebruik de duim- en wijsvinger van je rechterhand om de dumplings dicht te vouwen. Maak kleine plooitjes rondom de vulling en knijp de plooitjes dicht op de plek waar ze samenkomen.
  3. Plaats de xiao long bao in een stoommandje met bakpapier en stoom ze in 7 minuten gaar.
  4. Serveer de xiao long bao dumplings met Chilli Chan’s vinegar waar je de reepjes gember doorheen roert.

Volgens Eyan kun je de soup dumplings het beste met eetstokjes richting een soeplepel transporteren. Doop ze in de dipsaus en bijt er eerst een klein gaatje in, zodat de stoom kan ontsnappen. Slurp dan de bouillon eruit of eet ze in één keer op, zodat de soep en de vulling samen je smaakpapillen overspoelen.

Producten van Chilli Chan's
Chilli Chan's

De producten van Chilli Chan’s – waaronder ook de nieuwe traditionele gedroogde handgesneden Taiwanese noedels (in twee smaken: sesam-sojasaus en vegan XO-saus) zijn op diverse plekken te koop. 

Meer dumpling recepten:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.