18 x gerechten uit de Poolse keuken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2013%2F11%2Fmakowiec.jpg)
De gerechten van de Italiaanse, Franse en Spaanse keuken zijn lekker, maar wat dacht je van die van de Poolse? Smacznego!
En ja, probeer dat maar eens uit te spreken.
1. Placki ziemniaczane
Een dun pannenkoekje met geraspte ui, wortel, pastinaak en andere groenten. Getopt met suiker of een klodder zure room.
Bron: Flickr
2. Rosół
Simpele kippensoep met noodles en groenten.
Bron: Flickr
3. Makowiec
Eén van de meest traditionele desserts uit Polen is deze cake met maanzaad, meestal geserveerd tijdens Kerst en Pasen.
Bron: Wikimedia
4. Gegrilde oscypek (schapenkaas) met bacon, gegrilde appel en cranberrysaus
Bron: Flickr
5. Barszcz
Barzcz wordt ook wel ‘borscht’ genoemd en is een soep van rode bieten.
Bron: Flickr
6. Bigos
Een goed vullende vleesstoof met witte en zure kool, rundvlees, worst en vaak nog tomaten, honing en paddestoelen.
Bron: Flickr
7. Bosbessen mazurka
Dit gerecht wordt meestal tijdens bruiloften geserveerd en is gemaakt van een soort kruimeldeeg van bruine suiker, walnoten, havermout, bloem en boter.
Bron: Flickr
8. Polskie naleśniki
Dunne crêpes geserveerd met zoet of hartig beleg.
Bron: Flickr
9. Chrusciki
Flinterdunne zoete koekjes, geserveerd tijdens speciale gelegenheden.
Bron: Flickr
10. Poolse hotdog
Ook in Polen kennen ze de hotdog, maar dan gemaakt van echte Poolse worstjes. Soms worden ze gemaakt met kaas en meestal zijn ze een stukje groter dan de Amerikaanse hotdog.
Bron: Flickr
11. Gołąbki
Misschien niet het meest culinaire recept, maar voedzaam is het wel. Deze rolletjes zijn gemaakt van witte kool en gevuld met vlees en rijst.
Bron: Flickr
12. Kotlet schabowy en aardappeldumplings
Kotlet is een Poolse variant op de Weense schnitzel en meestal geserveerd met aardappeldumplings.
Bron: Flickr
13. Sernik
Poolse cheesecake is zeker niet verkeerd.
Bron: Flickr
14. Kielbasa met kool en karnemelk-aardappelpuree
Kielbasa zijn Poolse worstjes die ook worden gebruikt voor de Poolse hotdogs.
Bron: Flickr
15. Paczki
Mmm.. Kleine met jam of banketbakkersroom gevulde donuts, jum!
Bron: Flickr
16. Łazanki
Pasta met gebakken kool (weer!), varkensvlees en nog meer groenten
Bron: kuchniaodkuchni
17. Piernik
Piernik is een typisch Poolse gembercake met honing en kruiden als kaneel, nootmuskaat en kruidnagel. Vaak wordt hij ook nog geserveerd met chocoladeglazuur. Lekker of lekker?
Bron: Princessmisia
18. Tot slot: pierogi
Pierogi zijn een soort tasjes van ongerezen deeg en zijn enigszins vergelijkbaar met ravioli. Gevuld met verschillende ingrediënten zoals aardappels, groenten en vlees.